ΚΟΣΜΟΣ

Έμπολα: BBC - Όσα πρέπει να ξέρετε για τον ιό σε 60 δευτερόλεπτα (vid)

Έμπολα: BBC - Όσα πρέπει να ξέρετε για τον ιό σε 60 δευτερόλεπτα (vid)

Ο ιός Έμπολα ανακαλύφθηκε το 1976 στο βόρειο Ζαΐρ, κοντά σ' ένα ποτάμι που φέρει το ίδιο όνομα. Η επιδημία τότε είχε σκοτώσει 280 ανθρώπους προτού σβήσει... Σήμερα, από το πιο θανατηφόρο ξέσπασμά του, 5.000 άνθρωποι σχεδόν έχουν χάσει τη ζωή τους.

Όπως έχει γίνει γνωστό, ορισμένα είδη νυχτερίδων είναι ξενιστές της ασθένειας και μπορούν να μολύνουν κάποια είδη πιθήκων καθώς και ανθρώπους.

Η μετάδοσή του μπορεί ακόμη να συμβεί από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω αίματος, θηλασμού, κοπράνων ή εμετού, και πιθανόν μέσω του σάλιου του ασθενούς σε πιο προχωρημένο στάδιο. Οι επιστήμονες πάντως υποστηρίζουν ότι ο ιός δεν μεταδίδεται από αερομεταφερόμενα σωματίδια.

Η θνησιμότητα του Έμπολα είναι γύρω στο 20%. Εντούτοις, μπορεί να φτάσει ως και 90% εάν υπάρχει αδυναμία να γίνουν ενυδάτωση και μεταγγίσεις στον ασθενή, όπως συμβαίνει γενικά στη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρρα Λεόνε.

Το BBC θέλοντας να μας ενημερώσει καλύτερα για τον επικίνδυνο ιό, ετοίμασε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα του, ένα βίντεο διάρκειας 60 δευτερολέπτων, εξηγώντας τα συμπτώματα και τους κινδύνους του Έμπολα:

Διαβάστε επίσης:

Μαδρίτη: Άφησαν Νιγηριανό να ξεψυχήσει στο αεροδρόμιο λόγω... Έμπολα!

Έμπολα: Πληθαίνουν τα θύματα της επιδημίας