ΚΟΣΜΟΣ

Τραγικός ο απολογισμός των θυμάτων στο Ιράκ τον Οκτώβριο

Τραγικός ο απολογισμός των θυμάτων στο Ιράκ τον Οκτώβριο

Σχεδόν 1.300 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε βίαια επεισόδια στο Ιράκ τον Οκτώβριο, σύμφωνα με έναν απολογισμό των Ηνωμένων Εθνών, στον οποίο ωστόσο δεν λαμβάνονται υπόψη ούτε οι θάνατοι στην επαρχία Αλ Ανμπάρ, ούτε οι νεκροί μεταξύ των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Η Αποστολή Αρωγής των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ (UNAMI) κατέγραψε 1.273 θανάτους και περισσότερους από 2.000 τραυματισμούς σε βίαια επεισόδια τον Οκτώβριο. Από τους νεκρούς, οι 856 ήταν πολίτες και οι 417 μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας. Σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβριο είχαν σκοτωθεί σε παρόμοια επεισόδια 1.119 άτομα.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Ιράκ, Νικολάι Μλαντένοφ, εξέφρασε τη βαθύτατη οργή του για τις απαγωγές και τις δολοφονίες «εκατοντάδων ανθρώπων κάθε κοινωνικής προέλευσης και θρησκείας». «Οι υπεύθυνοι αυτών των ομαδικών εκτελέσεων, των φόνων, των εξαφανίσεων, των εκτοπισμών, θα πρέπει να δώσουν λόγο στη δικαιοσύνη», τόνισε.

Η επαρχία Αλ Ανμπάρ, στα δυτικά της Βαγδάτης, είναι υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών, ενώ οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις δίνουν σκληρή μάχη για να την ανακτήσουν.

Η ιρακινή κυβέρνηση παρουσίασε και αυτή πάντως τα δικά της στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία 1.725 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 2.300 τραυματίστηκαν τον Οκτώβριο.

Και οι δύο απολογισμοί ωστόσο, τόσο του ΟΗΕ όσο και της Βαγδάτης, ενδέχεται να υποτιμούν τον πραγματικό αριθμό των θυμάτων, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι εξακολουθούν να θεωρούνται αγνοούμενοι…

Σχετικές ειδήσεις