ΚΟΣΜΟΣ

Σερβία: Αποφυλακίζεται ο Σέσελι

Σερβία: Αποφυλακίζεται ο Σέσελι

Την απόφαση να αφεθεί ο Βόισλαβ Σέσελι προσωρινά ελεύθερος, λόγω επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας του, έλαβε το δικαστικό συμβούλιο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY). Ο αρχηγός του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS) και κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου αναμένεται να αφιχθεί στο Βελιγράδι την Παρασκευή (07/11) με τους οπαδούς του να ετοιμάζουν αποθεωτική υποδοχή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ICTY, το δικαστικό συμβούλιο, με δική του πρωτοβουλία και για ανθρωπιστικούς λόγους, λόγω επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας του Βόισλαβ Σέσελι, "έχοντας υπόψη τις νέες συνθήκες και για να αποφευχθεί το χειρότερο", διέταξε την προσωρινή αποφυλάκιση του κατηγορούμενου.

Η απόφαση, όπως αναφέρεται, θα πρέπει να επιτρέψει στον Σέσελι να έχει ιατρική φροντίδα στο καταλληλότερο δυνατό περιβάλλον και σημειώνεται ότι λόγω των συνθηκών, δεν είναι απαραίτητη η αποδοχή του κατηγορούμενου.

Ταυτόχρονα, η προστασία μαρτύρων και η ακεραιότητα της δίκης πρέπει να είναι εγγυημένες, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Το στέλεχος του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS), Ζόραν Κράσιτς υποστήριξε ότι "είναι θέμα ημερών πότε ο Βόισλαβ Σέσελι θα επιστρέψει στο Βελιγράδι" κάτι που εξαρτάται από τη διαδικασία του ICTY και ο γιος του κατηγορούμενου, Αλεξάνταρ, όπως αναφέρει η "Μπλιτς", δήλωσε ότι ο αρχηγός του SRS αναμένεται να ταξιδέψει σήμερα.

Ο Βόισλαβ Σέσελι κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου σε βάρος των Κροατών και των Βόσνιων Μουσουλμάνων στην Κροατία και στη Βοσνία και σε βάρος των Κροατών της Βοϊβοντίνας.

Ο αντιπρόεδρος του κόμματος Μίλοραντ Μίρτσιτς δήλωσε ότι σήμερα θα γίνει γνωστό πότε θα επιστρέψει στη Σερβία ο Βόισλαβ Σέσελ, αλλά ανήγγειλε ότι το Σάββατο στο Βελιγράδι θα διοργανωθεί συγκέντρωση, στην οποία θα μιλήσει ο αρχηγός του κόμματος.

Υποστήριξε ακόμη ότι το δικαστικό συμβούλιο του ICTY έλαβε απόφαση για "άνευ όρων απελευθέρωση" του Σέσελι και ότι του έχει παραδοθεί το κείμενο της απόφασης.

Τα σερβικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ο αρχηγός του SRS πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου και ότι μετά από χειρουργική επέμβαση, στην οποία υποβλήθηκε το καλοκαίρι, έγινε μετάσταση στο ήπαρ.

Το ιατρικό συμβούλιο από τη Σερβία που επισκέφθηκε τον Σέσελι στη φυλακή ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν υποβάλλεται στην κατάλληλη θεραπεία και ότι η ζωή του απειλείται.

Το δικαστικό συμβούλιο ζήτησε προχθές από τις κυβερνήσεις της Ολλανδίας και της Σερβίας να αποφανθούν για την προσωρινή αποφυλάκιση του κατηγορούμενου και η σερβική κυβέρνηση έστειλε την ίδια μέρα υπό όρους εγγυήσεις για την απελευθέρωσή του.

Ο Βόισλαβ Σέσελι κρατείται στη φυλακή του ICTY εδώ και 11,5 χρόνια.

Γεννήθηκε στο Σαράγεβο το 1954, αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της πόλης, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές και στη συνέχεια απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα στο Βελιγράδι.

Με τον Βουκ Ντράσκοβιτς το 1989 ίδρυσε το Σερβικό Εθνική Ανανέωση (NSO) που διαλύθηκε γρήγορα. Τον επόμενο χρόνο ίδρυσε το Σερβικό Κίνημα Τσέτνικ που ενώθηκε με το Εθνικό Ριζοσπαστικό Κόμμα και έτσι το 1991 δημιουργήθηκε το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα (SRS)

Στα μέσα της χρονιάς εξελέγη βουλευτής της Σερβικής Βουλής. Στο τέλος του 1992, το SRS ήταν δεύτερο σε αριθμό εδρών και ψήφων κόμμα στην Ομοσπονδιακή Βουλή της Γιουγκοσλαβίας.

Το 1996 εξελέγη δήμαρχος Ζέμουν και τον επόμενο χρόνο νίκησε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών τον Ζόραν Λίλιτς, αλλά δεν αναγνωρίστηκε η νίκη του, επειδή δεν συμμετείχε ικανός αριθμός ψηφοφόρων.

Τον Ιανουάριο του 1997 στο δεύτερο γύρο των επαναληπτικών εκλογών έχασε από τον υποψήφιο που στήριζε ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, τον Μίλαν Μιλουτίνοβιτς.

Τον Μάρτιο του 1998 εισήλθε στην κυβέρνηση συνασπισμού και εξελέγη αντιπρόεδρός της. Όταν ο Μιλόσεβιτς αποδέχθηκε την απόσυρση των στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων από το Κόσοβο, το SRS βγήκε από την κυβέρνηση, αλλά γρήγορα επέστρεψε.

Λόγω των πολιτικών θέσεών του και της δράσης του αρκετές φορές φυλακίστηκε.

Η δίκη του στο ICTY άρχισε στις 7 Νοεμβρίου του 2009 και κατηγορήθηκε επιπλέον και για περιφρόνηση του δικαστηρίου λόγω αποκάλυψης ονομάτων και άλλων λεπτομερειών τριών προστατευόμενων μαρτύρων.

Τον Ιούλιο του 2009 καταδικάστηκε σε 15 μήνες φυλάκιση για περιφρόνηση του δικαστηρίου και τον Φεβρουάριο του 2010 δεύτερη φορά καταδικάστηκε επειδή σε βιβλίο του δημοσίευσε στοιχεία για 11 προστατευόμενους μάρτυρες.

Στις 9 Μαρτίου του 2011 ζήτησε αποζημίωση 10 εκατ. ευρώ και επανέλαβε το αίτημα ότι το δικαστικό συμβούλιο πρέπει να τον απαλλάξει επειδή η εισαγγελία δεν απέδειξε καμία κατηγορία εναντίον του.

Η δίκη ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2012 και η εισαγγελία ζήτησε 28 χρόνια κάθειρξη για εγκλήματα σε βάρος μη Σέρβων στην Κροατία και στη Βοϊβοντίνα από το 1991 έως το 1993.

Η απόφαση αναμενόταν στις 30 Οκτωβρίου του 2013, αλλά ο κατηγορούμενος ζήτησε την εξαίρεση δικαστή λόγω υποψίας για μεροληψία. Το δικαστήριο αποδέχθηκε το αίτημα και όρισε νέο δικαστή.

Σχετικές ειδήσεις