ΚΟΣΜΟΣ

Kλείνουν σταδιακά οι πόρτες για τους Σύρους πρόσφυγες

Kλείνουν σταδιακά οι πόρτες για τους Σύρους πρόσφυγες

Μειώνεται δραματικά ο αριθμός προσφύγων από τη Συρία που δέχονται στο έδαφός τους ο Λίβανος, η Τουρκία, η Ιορδανία και το Ιράκ, καθώς -σύμφωνα με διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις- οι χώρες αυτές δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπίσουν την τόσο μεγάλη εισροή.

Η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης και το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων ανακοίνωσαν ότι οι Σύροι που κατάφεραν να ξεφύγουν από τον εμφύλιο μειώθηκαν κατά 88% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον μηνιαίο μέσο όρο του 2013 και συγκεκριμένα σε 18.453 από τουλάχιστον 150.000.

«Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν επανειλημμένως προειδοποιήσει ότι οι δυνατότητες των τόπων υποδοχής έχουν φθάσει στα όριά τους και έχουν ζητήσει καλύτερο καταμερισμό σε διεθνές επίπεδο», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων Γιαν Έγκελαντ.

Ο Λίβανος, η Τουρκία, η Ιορδανία και το Ιράκ έχουν δεχτεί περισσότερους από τρία εκατομμύρια Σύρους από το 2011. Άλλες χώρες -μακριά από την περιοχή γύρω από τη Συρία- έχουν συμφωνήσει να δεχτούν περίπου 50.000, δηλαδή ποσοστό μικρότερο του 2% από τον συνολικό πληθυσμό των προσφύγων.

«Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι τα αποτελέσματα της αποτυχίας μας να προσφέρουμε την απαραίτητη υποστήριξη στην περιοχή. Γινόμαστε μάρτυρες μίας απόλυτης κατάρρευσης της εκδήλωσης παγκόσμιας αλληλεγγύης απέναντι σε εκατομμύρια Σύρους πολίτες», πρόσθεσε ο Έγκελαντ.

Τον Οκτώβριο ο Λίβανος -που έχει την υψηλότερη κατά κεφαλήν συγκέντρωση προσφύγων στον κόσμο (έναν στους τέσσερις κατοίκους)- ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες περισσοτέρων του ενός εκατομμυρίου Σύρων και ζήτησε οικονομική βοήθεια για τη φροντίδα τους.

Το αρνητικό κλίμα απέναντι στους Σύρους έχει αυξηθεί και πολλοί είναι εκείνοι που εκφράζουν παράπονα ότι οι πρόσφυγες τούς παίρνουν τις δουλειές με αποτέλεσμα να μειώνεται ο μέσος μισθός, ότι στα σχολεία και στα νοσοκομεία παρατηρείται υπερπληθυσμός, ακόμη και ότι υπάρχουν ελλείψεις στην ηλεκτροδότηση.

Οι ΜΚΟ απηύθυναν έκκληση για οικονομική βοήθεια στις γειτονικές χώρες της Συρίας, τονίζοντας ότι άλλες χώρες πρέπει να δεχτούν τουλάχιστον το 5% του συνολικού πληθυσμού των προσφύγων.

Ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, είπε ότι «περισσότεροι πρόσφυγες έχουν εκτοπιστεί από τη Συρία τον τελευταίο μήνα σε σχέση με όσους έχουν εγκατασταθεί εκτός περιοχής την τελευταία τριετία».

Όπως σημείωσε, «πρόκειται για μία θλιβερή αποτυχία της διεθνούς αλληλεγγύης που θα πρέπει να κινητοποιήσει τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου ώστε να αναλάβουν δράση».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων