ΚΟΣΜΟΣ

Η.Α.Ε.: Συμφιλίωση υπό τον κίνδυνο του Ισλαμικού Κράτους

Η.Α.Ε.: Συμφιλίωση υπό τον κίνδυνο του Ισλαμικού Κράτους

Οι υποχωρήσεις που έκανε το Κατάρ, το οποίο οι υπόλοιπες χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) κατηγορούσαν επί οκτώ μήνες ότι επενέβαινε στα εσωτερικά τους ζητήματα και ότι συνδεόταν με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, έπαιξαν σημαντικό ρόλο ώστε οι να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις μεταξύ των μοναρχιών του Κόλπου και να επέλθει συμφιλίωση υπό την απειλή του Ισλαμικού Κράτους.

Μετά το πέρας έκτακτης μίνι συνόδου που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής (16/11) στο Ριάντ, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν ανακοίνωσαν ότι θα επιστρέψουν στο Κατάρ οι πρεσβευτές τους, οι οποίοι είχαν ανακληθεί στις 5 Μαρτίου.

Η ανακοίνωση αυτή αποκλιμακώνει την άνευ προηγουμένου ένταση μεταξύ των μελών του GCC, το οποίο δημιουργήθηκε το 1981, και ανοίγει τον δρόμο για τη διεξαγωγή της ετήσιας συνόδου του Συμβουλίου στη Ντόχα, τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Όταν είχαν ανακαλέσει τους πρεσβευτές τους, το Ριάντ, το Αμπού Ντάμπι και η Μανάμα είχαν κατηγορήσει τη Ντόχα ότι εμπλέκεται στις εσωτερικές τους υποθέσεις, ότι αποσταθεροποιεί την περιοχή υποστηρίζοντας τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, ότι χρησιμεύει ως καταφύγιο ισλαμιστών από άλλες αραβικές χώρες και ότι προσφέρει υπηκοότητα σε σουνίτες από το Μπαχρέιν.

Για να αποκλιμακωθεί η κρίση «το Κατάρ φέρεται να ανέλαβε σημαντικές δεσμεύσεις έπειτα από μια περίοδο δισταγμών και καθυστερήσεων», εξήγησε ο πολιτικός αναλυτής από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Αμπντουλχαλέκ Αμπντουλά.

Οι ηγέτες του GCC δεν έδωσαν καμία ένδειξη για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας τους και για τις υποχωρήσεις του Κατάρ, όμως σύμφωνα με τον Κουβεϊτιανό αναλυτή Άγεντ αλ Μανάα, η χώρα «έλαβε μέτρα για να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εταίρων της, κυρίως σε ό,τι αφορά την απέλαση κάποιων προσώπων που πρόσκεινται στη Μουσουλμανική Αδελφότητα».

Ο αναλυτής αναφερόταν στην απέλαση από το Κατάρ κάποιων προσώπων που ανήκουν στην Αδελφότητα, την οποία είχαν ανακοινώσει οι αρχές της χώρας τον Σεπτέμβριο.

Παράλληλα, πρόσθεσε ο ίδιος, «φαίνεται ότι το Κατάρ δέχθηκε να σταματήσει να δέχεται και να πολιτογραφεί υπηκόους (γειτονικών χωρών) οι οποίοι καταζητούνται από τις χώρες τους».

Η διευθέτηση της κρίσης αυτής ήταν ένα ζωτικής σημασίας θέμα στο πλαίσιο της εξάπλωσης των ακραίων ισλαμιστικών ομάδων και του πολέμου εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, στον οποίο συμμετέχουν όλες οι χώρες του GCC, εκτός από το Ομάν. Το Κατάρ συμμετέχει στον διεθνή συνασπισμό εναντίον του ΙΚ, αν και στο παρελθόν έχει κατηγορηθεί ότι έχει σχέσεις με υπόπτους που ανήκουν σε ακραίες οργανώσεις.

Οι πλούσιες μοναρχίες του Κόλπου ανησυχούν για την ασφάλειά τους μετά τη δέσμευσή τους να συμμετάσχουν στον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ.

Το Ριάντ χαιρέτισε τη χθεσινή συμφωνία, η οποία συμβάλλει σε «ένα ισχυρό GCC στις ευαίσθητες συγκυρίες που ζει η περιοχή και οι οποίες απαιτούν την ενίσχυση των προσπαθειών για τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας».

«Ο κίνδυνος ελλοχεύει για όλους μας. Χωρίς την επέμβαση (του συνασπισμού), το ΙΚ θα είχε θέσει υπό τον έλεγχό του όλο το Ιράκ και τη Συρία. Και οι χώρες του Κόλπου είναι ένας κύριος στόχος», εξήγησε ο αλ Μανάα. «Αν δεν αναδιοργανώνονταν σε πολιτικό και στρατιωτικό πλαίσιο, θα ήταν εκτεθειμένες στον κίνδυνο», πρόσθεσε.

Σχετικές ειδήσεις