ΚΟΣΜΟΣ

Έμπολα: Νεκρός ο γιατρός που είχε μεταφερθεί στις ΗΠΑ

Έμπολα: Νεκρός ο γιατρός που είχε μεταφερθεί στις ΗΠΑ

Πέθανε ο χειρουργός που είχε μεταφερθεί στην Νεμπράσκα


Ο 44χρονος δρ. Μάρτιν Σάλια, μόνιμος κάτοικος ΗΠΑ, προσβλήθηκε από τον ιό Έμπολα σε νοσοκομείο του Φρίταουν, σύμφωνα με την οικογένειά του. Υπέφερε από προχωρημένα συμπτώματα της ασθένειας, περιλαμβανομένης νεφρικής και αναπνευστικής ανεπάρκειας, σύμφωνα με το νοσοκομείο.

«Λυπούμαστε βαθιά που ανακοινώνουμε ότι ο τρίτος ασθενής που νοσηλευόταν για τον ιό Έμπολα πέθανε εξαιτίας των πολύ προχωρημένων συμπτωμάτων της ασθένειας», ανέφερε η ανακοίνωση του νοσοκομείου.

«Παρά τις ηρωικές προσπάθειες, η ασθένεια ήταν πολύ προχωρημένη για να σωθεί», πρόσθετε.

«Ο δρ Σαλία ήταν σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση όταν έφτασε εδώ και, δυστυχώς, παρά τις μεγαλύτερες προσπάθειές μας δεν καταφέραμε να τον σώσουμε», σχολίασε ο γιατρός Φιλ Σμιθ, διευθυντής του νοσοκομείου.

Στο νοσοκομείο αυτό της Νεμπράσκα, που είναι ειδικά εξοπλισμένο για τη θεραπεία ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον ιό Έμπολα, έχουν ήδη νοσηλευθεί δύο ακόμη πρόσωπα που είχαν μολυνθεί από τον θανατηφόρο ιό, τα οποία επέζησαν.

Ο δρ. Σαλία είναι ο πρώτος κάτοικος Σιέρα Λεόνε που προσβλήθηκε από τον ιό και επαναπατρίστηκε στις ΗΠΑ, όπου έχουν ήδη λάβει θεραπεία εννέα άνθρωποι, η πλειονότητα των οποίων είχαν προβληθεί στην Αφρική.

Στο μεταξύ στο Μαλί, την τελευταία χώρα όπου μεταδόθηκε η ασθένεια, με τέσσερις νεκρούς σε σύνολο πέντε κρουσμάτων σε διάστημα ενός μήνα, ανακοίνωσε ότι έχει θέσει υπό ιατρική παρακολούθηση περισσότερους από 440 ανθρώπους που ενδέχεται να είχαν έρθει σε επαφή με τους φορείς του ιού.

Όλοι οι άνθρωποι αυτοί συνδέονται με έναν ιμάμη από τη Γουινέα που πέθανε την 25η Οκτωβρίου στο Μπαμακό και όχι για το πρώτο κρούσμα στη χώρα, ένα δίχρονο κοριτσάκι επίσης από τη Γουινέα που πέθανε στις 24 Οκτωβρίου, όπως διευκρινίζει το υπουργείο Υγείας του Μαλί.

«Την 16η Νοεμβρίου 2014 (...) ο αριθμός των ανθρώπων που παρακολουθούνται από τις υπηρεσίες υγείας ανέρχεται σε 442. Όλοι έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση», επεσήμανε ο συντονιστής του Έκτακτου Επιχειρησιακού Κέντρου κατά της επιδημίας του ιού Έμπολα, ο καθηγητής Σαμπά Σόου.

Σχετικές ειδήσεις