ΚΟΣΜΟΣ

Ένας ακόμα Μπους… θέλει να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ!

Ένας ακόμα Μπους… θέλει να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ!

Ο Τζεμπ Μπους έκανε σαφές την Τρίτη (16/12) ότι θα επιδιώξει ενεργά να εξασφαλίσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για να είναι ο υποψήφιος του κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2016, κάτι που καθιστά τον πρώην κυβερνήτη της πολιτείας Φλόριντα (1999-2007) και μέλος μιας οικογένειας που ανέδειξε δύο προέδρους, τον Τζορτζ Χέρμπερτ Ουόκερ Μπους και τον Τζορτζ Ουόκερ Μπους, ένα από τα πρώτα στελέχη του κόμματος που ανακοινώνουν επίσημα την πρόθεση να το διεκδικήσουν.

Ο Μπους, 61 ετών, ανέφερε νωρίτερα σήμερα ότι θα ιδρύσει μια επιτροπή πολιτικής δράσης τον Ιανουάριο, προχωρώντας σε ένα βήμα το οποίο σύμφωνα με έναν από τους συνεργάτες του θα του επιτρέψει να προσεγγίσει τους ψηφοφόρους και ενδεχομένως χρηματοδότες της πιθανής εκστρατείας του και να αποτιμήσει εάν μπορεί να εξασφαλίσει επαρκή υποστήριξη ώστε να είναι υποψήφιος.

Για να επιτύχει ο Μπους θα κληθεί να ξεπεράσει την αντίσταση των όλο και πιο ισχυρών συντηρητικών στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα. Ανακοινώνοντας νωρίς την υποψηφιότητά του ο Μπους κατέστησε σαφές στον κυβερνήτη της πολιτείας Νιου Τζέρσεϊ, Κρις Κρίστι, τον πρώην κυβερνήτη της πολιτείας Μασαχουσέτη Μιτ Ρόμνεϊ και τον γερουσιαστή που εκπροσωπεί την πολιτεία Κεντάκι Ραντ Πολ ότι θα αναμετρηθούν μαζί του για να διεκδικήσουν το χρίσμα.

Ο Σολ Ανούζις, πρώην πρόεδρος της οργάνωσης του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στην πολιτεία Μίσιγκαν, χαρακτήρισε την κίνηση του Μπους «εξαιρετικά έξυπνη, διότι θα είναι το θέμα της συζήτησης στα εορταστικά τραπέζια σε όλη τη χώρα. Ανακοινώνοντάς το νωρίς, θέτει τον πήχυ για όλους τους άλλους», ενώ εξασφαλίζει επίσης ένα «τεράστιο ποσό» από τους παράγοντες του χρηματοπιστωτικού τομέα, πρόσθεσε.

Εάν ο Μπους πράγματι κερδίσει το χρίσμα αυτό ενδέχεται να μετατρέψει τις προεδρικές εκλογές του 2016 σε μάχη ανάμεσα σε δύο σύγχρονες αμερικανικές πολιτικές δυναστείες, καθώς η πρώην υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, σύζυγος του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον, είναι μέχρι στιγμής το πρώιμο φαβορί στην κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών. Την προηγούμενη φορά που είχαν αναμετρηθεί ένας Μπους κι ένας Κλίντον σε προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, ήταν 1992· νικητής είχε αναδειχθεί ο Μπιλ Κλίντον.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση των Washington Post και ABC News σε ένα δείγμα Ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων και ανεξάρτητων οι οποίοι κλίνουν υπέρ των Ρεπουμπλικάνων ο Μπους προηγείται στην κούρσα για το χρίσμα, εάν εξαιρεθεί από αυτήν ο Ρόμνεϊ, αν και όχι με τόσο μεγάλο ποσοστό. Συγκεντρώνει το 15%, έναντι ενός 11% για τον Πολ και ίσο ποσοστό με τον βουλευτή Πολ Ράιαν από το Ουισκόνσιν. Με τον Ρόμνεϊ εντός της κούρσας, η δημοσκόπηση φέρει αυτή τη στιγμή τον Ρόμνεϊ να προηγείται του Μπους αυτή τη στιγμή (20% έναντι 10%), τον Πολ στο 9% και τον Ράιαν στο 8%.

Σχετικές ειδήσεις