ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Η διαφθορά - άλλος ένας εχθρός για τους Παλαιστίνιους

Γάζα: Η διαφθορά - άλλος ένας εχθρός για τους Παλαιστίνιους

Η ανοικοδόμηση της Γάζας μετά τον πόλεμο των 50 ημερών, μπορεί να χρειαστεί ακόμη και δεκαετίες εξαιτίας της διαφθοράς που εμποδίζει τη διανομή των υλικών.

H εκτεταμένη διαφθορά είναι άλλος ένας εχθρός που έχουν να αντιμετωπίσουν οι Παλαιστίνιοι. Η ανοικοδόμηση μετά τον πόλεμο των 50 ημερών με το Ισραήλ, συναντά σοβαρά εμπόδια αφού μόνο ένα μέρος από τα οικοδομικά υλικά έχει φθάσει σει στον προορισμό του.

Ο μηχανισμός που σχεδιάστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη για να ελέγχει τη διανομή των υλικών, έχει πληγεί από σοβαρά κρούσματα διαφθοράς.

Έκθεση της Oxfam προειδοποιεί ότι αν και 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια προσφέρθηκαν κατά τη σύνοδο των δωρητών για την ανοικοδόμηση της Γάζας και υπήρξε συμφωνία ανάμεσα στην Παλαιστινιακή Αρχή, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Έθνη ώστε να επιτραπεί η μεταφορά των υλικών στη Γάζα, το Νοέμβριο, τα υλικά που έφθασαν τελικά στην περιοχή ήταν ακόμη λιγότερα από εκείνα, πριν τον πόλεμο. Σύμφωνα μάλιστα με υπολογισμούς, αν οι ρυθμοί αυτοί δεν αλλάξουν, η διαδικασία θα χρειαστεί δεκαετίες, για να ολοκληρωθεί.

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι κατά τον πόλεμο των 50 ημερών, καταστράφηκαν περίπου 100 χιλιάδες κατοικίες, ενώ οι συγκρούσεις που στοίχισαν τη ζωή 2.100 Παλαιστινίων και 70 Ισραηλινών, έπληξαν ανεπανόρθωτα 600 χιλιάδες ανθρώπους στη Γάζα/ Πολλοί δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό ενώ τα μπλακ-άουτ διαρκούν μέχρι και 18 ώρες την ημέρα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΑΒΑΡΑ

(Πηγή: Guardian)

Σχετικές ειδήσεις