ΚΟΣΜΟΣ

«Πολύχρωμη» αγιοποίηση από τον Πάπα στη Σρι Λάνκα (photos)

«Πολύχρωμη» αγιοποίηση από τον Πάπα στη Σρι Λάνκα (photos)

Ένα εκατομμύριο πιστοί στην πρώτη τελετή αγιοποίησης που γίνεται στη Σρι Λάνκα από τον πάπα Φραγκίσκο.

Στην προκυμαία του Κολόμπο, ο Πάπας Φραγκίσκος τέλεσε μέσα σ' ένα πολύχρωμο σκηνικό, την αγιοποίηση του ιεραπόστολου Ιωσήφ Βαζ, την πρώτη που γίνεται στη Σρι Λάνκα. Τον Πάπα ανέμενε για την τελετή ένα ενθουσιώδες κοινό περίπου ενός εκατομμυρίου ανθρώπων.

Η ανοιχτή λειτουργία σε ένα πάρκο του Κολόμπο, στην ακτή του Ινδικού Ωκεανού, θεωρείται το αποκορύφωμα του παπικού ταξιδιού και είναι επίσης μια σημαντική στιγμή για τη μικρή καθολική μειονότητα (μόλις το 7% του πληθυσμού) της χώρας. Άλλωστε, η προηγούμενη αναφορά σ' ένα μεγαλειώδες «καθολικό γεγονός» απέχει δυο δεκαετίες και ήταν η οσιοποίηση του Ινδού ιεραπόστολου από τον Ιωάννη Παύλου Β.

Ο Ιωσήφ Βαζ μετοίκισε στη Σρι Λάνκα την εποχή του διωγμού των καθολικών από τους Ολλανδούς Καλβινιστές Προτεστάντες. Η μορφή του έχει ιδιαίτερη απήχηση στο νησί και η αγιοποίησή του θεωρείται ένδειξη σεβασμού και αναγνώρισης των τοπικών πολιτισμών.

Συνοδευόμενος από έφιππους στρατιώτες ο 78χρονος ποντίφικας ο οποίος φαινόταν εμφανώς κουρασμένος βγήκε από ένα υπηρεσιακό αυτοκίνητο για να μπει στο «Popemobile» που τον περίμενε. Το παπικό όχημα πέρασε μέσα από το πλήθος προκαλώντας την αγαλλίαση των πιστών που συγκεντρώθηκαν για ώρες στην ακτή του ωκεανού, σε μια προσπάθεια να δουν τον ποντίφικα και να λάβουν την ευλογία του.

Πολλοί καθολικοί θεολόγοι λένε ότι η αγιοποίηση του Ιωσήφ Βαζ δεν πληροί τις τεχνικές προϋποθέσεις που θέτει η Καθολική Εκκλησία, καθώς δεν του έχουν αναγνωριστεί δύο θαύματα. Εν τούτοις η αγιοποίηση του Ινδού ιεραπόστολου είναι ένα δείγμα της νέας προσέγγισης του Φραγκίσκου στην αναγνώριση αγίων από την Εκκλησία.

Κ. ΤΖ.

(Πηγές: Ansa, ΑΠΕ)

Ρoή Ειδήσεων