ΚΟΣΜΟΣ

Η αιθαλομίχλη «πνίγει» τα Σκόπια τις τελευταίες ημέρες

Η αιθαλομίχλη «πνίγει» τα Σκόπια τις τελευταίες ημέρες

Αποπνικτική είναι, τις τελευταίες ημέρες, η ατμόσφαιρα στα Σκόπια, καθώς η συγκέντρωση των αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα ξεπέρασε κατά πολύ τα επιτρεπόμενα όρια, με αποτέλεσμα ο Δήμος των Σκοπίων να προχωρήσει σε συστάσεις για την προστασία του πληθυσμού.

Συγκεκριμένα, ο Δήμος των Σκοπίων, σε ανακοίνωσή του, την Τρίτη, προτρέπει τους κατοίκους των Σκοπίων (κυρίως τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα ή καρδιοπάθειες) να αποφεύγουν να βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους, εάν δεν συντρέχει λόγος και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις με τα αυτοκίνητά τους και να προτιμούν τη δημόσια συγκοινωνία.

Στις επιπλέον συστάσεις προς τον πληθυσμό των Σκοπίων είναι να αποφεύγεται η χρήση τζακιών, θερμαστρών και στερεών καυσίμων.

Ο μέσος όρος της συγκέντρωσης των αιωρουμένων σωματιδίων στα Σκόπια, όλες τις τελευταίες ημέρες, ξεπέρασε σε αρκετές περιοχές των Σκοπίων τα 500 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο (με επιτρεπόμενο όριο τα 50 μικρογραμμάρια) και σε συνδυασμό με την ομίχλη που επικρατεί, η μόλυνση του αέρα στα Σκόπια είναι ιδιαίτερα αισθητή.

Οι αυξημένες τιμές ρύπανσης στα Σκόπια αποδίδονται σε έναν συνδυασμό παραγόντων, χαρακτηριστικών για τη χειμερινή περίοδο: από τη χρήση καυσόξυλων για θέρμανση στα σπίτια μέχρι και την ομίχλη που επικρατεί στα Σκόπια, η οποία δεν βοηθά στο να διαφύγουν οι ρύποι από την ατμόσφαιρα της πόλης, καθώς και στη γεωγραφική θέση των Σκοπίων, που βρίσκονται σε "βαθούλωμα", το οποίο και εμποδίζει την ανακύκλωση του αέρα.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση στα Σκόπια είναι ένα θέμα που απασχολεί τακτικά την επικαιρότητα της χώρας, κυρίως τον χειμώνα, οπότε και καταγράφονται ιδιαίτερα υψηλές συγκέντρωσης αιωρουμένων σωματιδίων.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν μέσα ενημέρωσης, τα Σκόπια, κατά τη χειμερινή περίοδο, συγκαταλέγονται μεταξύ των ευρωπαϊκών πόλεων με τη μεγαλύτερη ρύπανση.

Ρoή Ειδήσεων