ΚΟΣΜΟΣ

Κομισιόν: Η Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την ασφάλεια

Κομισιόν:  Η Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την ασφάλεια

Σε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την ασφάλεια για την περίοδο 2015-2010, στον απόηχο των πρόσφατων τρομοκρατικών υποθέσεων στη Γαλλία και το Βέλγιο, προχώρησε σήμερα (21/01/2015) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην τακτική εβδομαδιαία συνεδρίασή του το Κολέγιο των κοινοτικών επιτρόπων συμφώνησε να εγκρίνει τον ερχόμενο Μάιο την Ευρωπαϊκή Ατζέντα η οποία θα επικεντρωθεί σε βασικά θέματα όπως τη δημιουργία εργαλείων και μηχανισμών, εντείνοντας τον αγώνα κατά της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας με ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Europol και άλλων ευρωπαϊκών οργανισμών αλλά και την ενίσχυση της καταπολέμησης του λαθρεμπορίου όπλων.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της συζήτησης ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς υπογράμμισε ότι στόχος των μέτρων θα είναι η παροχή βοήθειας προς τα κράτη μέλη στην αρμοδιότητα και την ευθύνη που διαθέτουν να προασπίσουν την ασφάλεια για τους πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό ο Φ. Τίμερμανς εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει σύντομα συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου υπουργών στο θέμα των κατάλογων των επιβατών στις αεροπορικές μεταφορές, τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των διατάξεων της Σύμβασης Σένγκεν στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και υποστήριξε την ανάγκη να υπάρξει πρόοδος στο θέμα των προσωπικών δεδομένων.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής, η εφαρμογή των κανόνων του κράτους δικαίου και η ανοχή είναι θεμελιώδεις αρχές στις ευρωπαϊκές κοινωνίες επισημαίνοντας ότι ο εξτρεμισμός, ο φανατισμός και ο αποκλεισμός είναι καταδικαστέα.

Ο Ολλανδός επίτροπος σημείωσε ακόμη ότι η κατάσχεση ταξιδιωτικών εγγράφων που έχουν θέσει ως αίτημα ορισμένες κοινοτικές πρωτεύουσες είναι αρμοδιότητα των κρατών μελών και επεσήμανε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει ενιαίος ορισμός των ξένων μαχητών.

Σχετικές ειδήσεις