ΚΟΣΜΟΣ

Χάος στην Πρίστινα-112 τραυματίες στα επεισόδια

Χάος στην Πρίστινα-112 τραυματίες στα επεισόδια

Πρωτοφανή επεισόδια συγκλονίζουν τις τελευταίες ώρες την Πρίστινα και σύμφωνα με το νεότερο απολογισμό, οι τραυματίες από τις βίαιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έχουν φτάσει τους 112. Οι 92 εξ αυτών είναι αστυνομικοί, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών του Κοσόβου, Σκεντέρ Χισένι.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Κοσόβου εξέφρασε την άποψη ότι η αστυνομία επέδειξε εγκράτεια και προσπάθησε να αποφύγει την αντιπαράθεση.

Ο κ. Χισένι κατηγόρησε τους διοργανωτές της χθεσινής διαδήλωσης στην Πρίστινα ότι παραβίασαν το νόμο και επισήμανε ότι εκτόξευαν τούβλα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν θανάσιμο τραυματισμό, σύμφωνα με την εφημερίδα "Εξπρές" του Κοσόβου. Χαρακτήρισε δε απαράδεκτο το γεγονός ότι διαδηλωτές έδωσαν τελεσίγραφο στους αστυνομικούς.

Η χθεσινή (27/01) διαδήλωση στην Πρίστινα ήταν η δεύτερη που διοργάνωσαν τις τελευταίες πέντε μέρες, το αντιπολιτευόμενο κίνημα "Αυτοδιάθεση" και οργανώσεις πολιτών με αίτημα την απομάκρυνση του Σέρβου υπουργού, Αλεξάνταρ Γιαμπλάνοβιτς και την υιοθέτηση νόμου για τη μετατροπή του συμπλέγματος ορυχείων Τρέπτσα σε δημόσια επιχείρηση.

Κατά την έναρξη της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, ο γενικός γραμματέας του αντιπολιτευόμενου κινήματος, Νταρντάν Μολιτσάι έδωσε τελεσίγραφο στην αστυνομία να απομακρύνει το σιδερένιο φράχτη έξω από την έδρα της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι πρόκειται για ειρηνική διαμαρτυρία και ότι τα οδοφράγματα δεν είναι απαραίτητα.

Η αστυνομία αντέδρασε, όταν οι διαδηλωτές κινήθηκαν προς το κτίριο της κυβέρνησης και με δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες και αντλίες νερού τους απώθησε. Οι διαδηλωτές έριξαν μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα.

Οι συγκρούσεις διήρκεσαν έξι ώρες στους κεντρικούς δρόμους της Πρίστινας, μεγάλος αριθμός αστυνομικών και διαδηλωτών τραυματίστηκε, προκλήθηκαν καταστροφές σε κτίρια και πυρπολήθηκαν οχήματα.

Τα αντιπολιτευόμενα κόμματα ανήγγειλαν ότι θα συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες έως ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Οι διαμαρτυρίες εναντίον του Γιαμπλάνοβιτς ξεκίνησαν, όταν αποκάλεσε "βάρβαρους" Αλβανούς διαδηλωτές, οι οποίοι εμπόδισαν ομάδα Σέρβων να επισκεφθούν ορθόδοξη μονή στο δυτικό Κόσοβο, υποστηρίζοντας ότι μεταξύ των επισκεπτών ήταν "εγκληματίες πολέμου".

Μετά το επεισόδιο, ο Γιαμπλάνοβιτς ζήτησε συγγνώμη από τους κατοίκους της Τζακόβιτσα. Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου δήλωσε χθες, μετά τα βίαια επεισόδια, ότι τελικά ο Σέρβος υπουργός θα πρέπει ο ίδιος να εξετάσει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί.

Ο πρόεδρος της Βουλής του Κοσόβου, Κάντρι Βεσέλι επισκέφθηκε σήμερα τραυματίες που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο και τόνισε ότι ευτυχώς κανένας δεν κινδυνεύει.

«Κανένας δεν έχει δικαίωμα να σπέρνει τον φόβο στο Κόσοβο», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι το θέμα των ορυχείων πρέπει να επιστρέψει στη Βουλή και να σταματήσουν οι διαδηλώσεις.

Σχετικές ειδήσεις