ΚΟΣΜΟΣ

Κατάρ: Μετά από 400 μέρες κράτησης ο Γκρέστε ελεύθερος μιλά στο Al Jazeera

Κατάρ: Μετά από 400 μέρες κράτησης ο Γκρέστε ελεύθερος μιλά στο Al Jazeera

Tη μεγάλη του ανακούφιση για την αποφυλάκισή του από τις φυλακές της Αιγύπτου, εξέφρασε σήμερα ο Αυστραλός δημοσιογράφος Πίτερ Γκρέστε σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

Όπως δήλωσε όμως νιώθει «απίστευτη αγωνία» επειδή άφησε τους δύο συναδέλφους του πίσω στην φυλακή. Ο Καναδοαιγύπτιος Μοχάμεντ Φάχμι και ο Αιγύπτιος Μπάχερ Μοχάμεντ παραμένουν υπό κράτηση. Έχουν καταδικαστεί σε ποινές κάθειρξης μεταξύ 7 και 10 ετών για την κατηγορία ότι μετέδιδαν ψευδείς ειδήσεις με στόχο να βοηθήσουν μία τρομοκρατική οργάνωση- την Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Ο Πίτερ Γκρέστε αποφυλακίστηκε χθες (1/2), έπειτα από 400 ημέρες εγκλεισμού σε φυλακή του Καΐρου και αργότερα εγκατέλειψε την χώρα. Μετέβη στην Κύπρο απ’ όπου θα αναχωρήσει για να επιστρέψει στην πατρίδα του την Αυστραλία.
Είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 7 ετών καθώς είχε κριθεί ένοχος μεταξύ άλλων για την κατηγορία ότι παρείχε βοήθεια σε μία τρομοκρατική οργάνωση, είχαν επισημάνει αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας.

«Αυτή (η αποφυλάκισή μου) με έκανε να νιώσω ότι ξαναγεννήθηκα» επισήμανε ο ίδιος στις πρώτες του δηλώσεις μετά την απελευθέρωσή του.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου είχε αναφέρει στη σελίδα του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook ότι ο πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι έδωσε την εντολή της αποφυλάκισης του Γκρέστε βάση ενός διατάγματος που είχε εκδοθεί το Νοέμβριο το οποίο του αναγνώριζε το δικαίωμα να εγκρίνει την απέλαση αλλοδαπών κρατουμένων.

Ο Γκρέστε υποστηρίζει ότι εφόσον εκείνος πληρούσε τους όρους για να αποφυλακιστεί, θα έπρεπε να αφεθούν ελεύθεροι και οι συνάδελφοί του. «Δεν πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα (...). Απλά ελπίζω ότι η Αίγυπτος θα συνεχίσει (να πορεύεται) σε αυτόν τον δρόμο και με τους άλλους» δημοσιογράφους.
Σε ερώτηση που του τέθηκε για το τι θα ήθελε περισσότερο να κάνει τώρα, εκείνος απάντησε: «Το να αγναντεύσω μερικά ηλιοβασιλέματα, δεν έχω δει ένα εδώ και πολύ καιρό. Να κοιτάξω τα αστέρια, να νιώσω την άμμο κάτω από το πόδια μου. Αυτά τα μικρά πράγματα».
«Συνειδητοποιείς ότι αυτές οι μικρές όμορφες στιγμές είναι πραγματικά πολύτιμες και το να περνάω χρόνο με την οικογένειά μου φυσικά. Αυτό είναι σημαντικό, όχι τα μεγάλα ζητήματα».

Από την πλευρά του πάντως το τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ υποσχέθηκε σήμερα να «μην εγκαταλείψει» στην φυλακή τον Αιγύπτιο τηλεοπτικό παραγωγό Μπάχερ Μοχάμεντ μετά την απελευθέρωση και απέλαση του Πίτερ Γκρέστε, την ώρα που ενδέχεται να απελευθερωθεί και ο Αιγυπτιοκαναδός Μοχάμεντ Φάχμι.
Η Χέδερ Άλαν, υπεύθυνη της αγγλόφωνης υπηρεσίας του Αλ Τζαζίρα, επιβεβαίωσε ότι το δίκτυο, που εδρεύει στο Κατάρ, «ανησυχεί για την περίπτωσή του».
«Κανείς δεν ξεχνά ότι πρόκειται για έναν Αιγύπτιο πολίτη» τόνισε η ίδια.

Σχετικές ειδήσεις