ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Κοινό μέτωπο κυβέρνησης-αντιπολίτευσης κατά της τρομοκρατίας

Ισπανία: Κοινό μέτωπο κυβέρνησης-αντιπολίτευσης κατά της τρομοκρατίας

Σε συμφωνία σχετικά με τα νέα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τα οποία θα είναι καλύτερα προσαρμοσμένα στο φαινόμενο του τζιχαντ, ήρθαν η συντηρητική κυβέρνηση της Ισπανίας και η σοσιαλιστική αντιπολίτευση.

Το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP) θα μπορούσε να έχει περάσει τα μέτρα αυτά χωρίς τη βοήθεια του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE), όμως επέλεξε να καταλήξει σε συμφωνία με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Έχουμε την πεποίθηση ότι είναι απαραίτητο να επιδείξουμε ενότητα απέναντι σε αυτούς που απειλούν τις ελευθερίες μας», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.

Το PP και το PSOE συμφώνησαν να προωθήσουν μέτρα για την καλύτερη αντιμετώπιση «των μοναχικών λύκων», των τζιχαντιστών που είναι έτοιμοι να δράσουν μόνοι τους και άρα είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν. Παράλληλα προβλέπεται η καταπολέμηση των νέων τρόπων χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και «των μετακινήσεων προς τις περιοχές των συγκρούσεων», σημείωσε ο Ραχόι.

Η πρόταση οργανικού νόμου με στόχο την τροποποίηση του ποινικού κώδικα δηλώνει ότι «το φαινόμενο των μαχητών που έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό αποτελεί αυτή την περίοδο τη μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια της διεθνούς κοινότητας», σύμφωνα με ένα αντίγραφο του εγγράφου που δημοσίευσε η εφημερίδα El País.

Τα νέα μέτρα προβλέπουν επίσης την επιβολή ποινών φυλάκισης σε όσους ταξιδεύουν σε περιοχές «που βρίσκονται υπό τον έλεγχο μιας τρομοκρατικής οργάνωσης», για όσους εντάσσονται σε μια τέτοια οργάνωση ή όσους «έρθουν σε επικοινωνία ή εκφράσουν επιθυμία να συνεργαστούν μαζί της».

Παράλληλα ποινικοποιείται η στρατολόγηση και η κατήχηση μέσω του Διαδικτύου, όπως και η εκπαίδευση στη χρήση όπλων και εκρηκτικών σε σχέση με μια τρομοκρατική οργάνωση.

Σχετικές ειδήσεις