ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: 44 νεκροί σε νέες επιδρομές του στρατού

Συρία: 44 νεκροί σε νέες επιδρομές του στρατού

Τουλάχιστον 44 άνθρωποι, οι περισσότεροι εκ των οποίων άμαχοι, έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των αεροπορικών επιδρομών που εξαπέλυσαν τη Δευτέρα (02/02) τα αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας της Συρίας εναντίον περιοχών που τελούν υπό τον έλεγχο ανταρτών.

Στο Τζάσεμ στην επαρχία Ντεράα, 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν —όλοι τους άμαχοι— και 25 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια 4 αεροπορικών επιδρομών, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τα αεροπορικά αυτά πλήγματα πραγματοποιούνται ενώ οι αντάρτες διεξάγουν εδώ και μήνες μία ευρείας κλίμακας επιχείρηση εναντίον των δυνάμεων της κυβέρνησης Άσαντ στα νότια της χώρας. «Όπως το συνηθίζει, το καθεστώς βομβαρδίζει πυκνοκατοικημένες περιοχές προκειμένου να οδηγήσει τους πολίτες να εξεγερθούν εναντίον της ένοπλης αντιπολίτευσης» δήλωσε ο διευθυντής του Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Αν και έχουν υποστεί ήττες σε άλλες περιοχές, οι αντάρτες προελαύνουν εδώ και πολλούς μήνες έναντι των κυβερνητικών δυνάμεων στο Ντεράα.

«Οι αντάρτες σημειώνουν μεγάλη πρόοδο στο Ντεράα. Οι κυβερνητικές δυνάμεις δεν ελέγχουν πλέον την πλειονότητα των περιοχών στο δυτικό τμήμα της επαρχίας, περιλαμβανομένης της περιοχής Τζάσεμ» σύμφωνα με τον Ραχμάν.

Οι αντάρτες επωφελούνται από το γεγονός ότι «οι γραμμές ανεφοδιασμού της Ιορδανίας παραμένουν ανοιχτές» επισήμανε ο ίδιος.
Η επέμβαση των τζιχαντιστών του Μετώπου αλ Νόσρα, του συριακού βραχίονα της Αλ Κάιντα, επίσης βοήθησε τους αντάρτες να κερδίσουν έδαφος στη Ντεράα.

Επιπλέον, αεροπορικές επιδρομές στοχοθέτησαν τη Ντούμα, μία περιοχή των ανταρτών στην επαρχία της Δαμασκού, που πολιορκούν εδώ μια μήνες οι κυβερνητικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα τον θάνατο 6 άμαχων και τον τραυματισμό δεκάδων ανθρώπων, επισήμανε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ένας φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείο στη Ντούμα μετέδωσε ότι στόχος των βομβαρδισμών ήταν κατοικημένες περιοχές και ότι η πλειονότητα των τραυματιών ήταν παιδιά.

Στο Χαν Σάικουν, στην βορειοδυτική επαρχία Ιντλέμπ, 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν, περιλαμβανομένου ενός αξιωματικού που λιποτάκτησε από τον τακτικό στρατό, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση.

Κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, οι κουρδικές δυνάμεις που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος συνέχισαν την προέλασή τους καταλαμβάνοντας πολλά χωριά αφού εκδίωξαν τους τζιχαντιστές από την πόλη Κομπάνι πριν από μία εβδομάδα.

«Οι Κούρδοι ελέγχουν μία λωρίδα γης που εκτείνεται σε απόσταση 14 χιλιομέτρων νότια της πόλης, 10 χιλιόμετρων στα ανατολικά και 10 έως 12 χιλιόμετρων στα δυτικά» σημείωσε ο Ραχμάν.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι κουρδικές δυνάμεις και οι αντάρτες σκότωσαν 10 τζιχαντιστές κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών.