ΚΟΣΜΟΣ

Δεν αποτελεί προτεραιότητα για την Τουρκία το Ισλαμικό Κράτος

Δεν αποτελεί προτεραιότητα για την Τουρκία το Ισλαμικό Κράτος

Η μάχη ενάντια στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους δεν αποτελεί προτεραιότητα για την Τουρκία, και αυτό διευκολύνει την προώθηση μέσω του εδάφους της των ξένων μαχητών με κατεύθυνση προς τη Συρία, δήλωσε, ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέιμς Κλάπερ.

«Περίπου το 60% των ξένων μαχητών μεταβαίνουν στη Συρία μέσω της Τουρκίας», είπε ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ

Οι δημοσκοπήσεις στην Τουρκία δείχνουν ότι οι πολίτες δεν θεωρούν το Ισλαμικό Κράτος ως «κύρια απειλή» και οι ανησυχίες τους σχετίζονται περισσότερο με την οικονομία, ή το θέμα των Κούρδων είπε ο Τζέιμς Κλάπερ.

Ο Κλάπερ ωστόσο, ανέφερε ότι η «ωμή βαρβαρότητα» των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους με τους αποκεφαλισμούς ομήρων και την αποτρόπαια δολοφονία του Ιορδανού πιλότου έχει προκαλέσει «επίδραση» στην κοινή γνώμη της Μέσης Ανατολής.

«Νομίζω ότι υπάρχει μεγαλύτερη προθυμία να συνεργαστούν» με τις Ηνωμένες Πολιτείες ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος ιδίως όσον αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών, είπε ο Τζέιμς Κλάπερ.