ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Eρευνα για τον γαλλόφωνο τζιχαντιστή που εμφανίζεται σε βίντεο

Γαλλία: Eρευνα για τον γαλλόφωνο τζιχαντιστή που εμφανίζεται σε βίντεο

Σε ένα βίντεο διάρκειας μεγαλύτερης των 10 λεπτών, που αναρτήθηκε χθες (11/3/2015) σε τζιχαντιστικούς ιστότοπους, εμφανίζεται ένας τζιχαντιστής που μιλά γαλλικά και στο πλάι του ένα παιδί με στολή παραλλαγής να σκοτώνει με μια σφαίρα στο κεφάλι έναν Άραβα Ισραηλινό, τον Μουχάμαντ Σαΐντ Ισμαήλ Μουσάλαμ –που κατηγορήθηκε ως πράκτορας της Μοσάντ–, προτού ρίξει πολλές σφαίρες στο άψυχο κορμί του άνδρα.

Η γαλλική δικαιοσύνη θα ερευνήσει τη δολοφονία ενός Άραβα Ισραηλινού από το Ισλαμικό Κράτους στην οποία εμπλέκεται ένας γαλλόφωνος τζιχαντιστής.

Σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στην έρευνα, ο τζιχαντιστής αυτός είναι μάλλον ο Σάμπρι Εσίντ, ένας Γάλλος φίλος του Μοχάμεντ Μερά και του γαμπρού του. Ο Μερά είχε σπείρει τον τρόμο στη Γαλλία σκοτώνοντας από τις 11 ως τις 19 Μαρτίου 2012 τρεις στρατιώτες, τρία παιδιά και έναν καθηγητή ενός εβραϊκού σχολείου.

Ο 31χρονος Εσίντ είναι γιος ενός συντρόφου της μητέρας του Μερά. Παλιός γνώριμος της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Γαλλίας και ακραίος ισλαμιστής από την Τουλούζη, φέρεται να αναχώρησε τον Απρίλιο του 2014 από τη Γαλλία με προορισμό τη Συρία. Την άνοιξη του 2014 η Σουάντ Μερά, η αδερφή του Μοχάμεντ, έφυγε επίσης από τη Γαλλία για τη Συρία, απ' ό,τι φαίνεται με την οικογένειά της.

Ο Εσίντ είχε συλληφθεί τον Δεκέμβριο του 2006 στη Συρία σε ένα σπίτι στο οποίο ήταν γνωστό ότι έμεναν μέλη της αλ Κάιντα, τα οποία στη συνέχεια πήγαιναν στο Ιράκ. Αφού εστάλη πίσω στη Γαλλία, καταδικάστηκε το 2009 σε πενταετή κάθειρξη, εκ των οποίων το ένα έτος με αναστολή, στο πλαίσιο μιας υπόθεσης που αφορούσε ένα δίκτυο Ιρακινών τζιχαντιστών.

Ο Εσίντ ήταν φίλος του Μοχάμεντ Μερά και του αδελφού του Αμπντελκάντερ, ο οποίος είχε ανακριθεί και κρατηθεί προσωρινά στο πλαίσιο της έρευνας για τις δολοφονίες του Μαρτίου του 2012.

Σχετικές ειδήσεις