ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Σύλληψη τριών πολιτών για… «εξύβριση» του Ερντογάν

Τουρκία: Σύλληψη τριών πολιτών για… «εξύβριση» του Ερντογάν

Δύο γυναίκες και ένας άνδρας συνελήφθησαν και θα οδηγηθούν ενώπιον δικαστηρίου με την κατηγορία της «εξύβρισης» του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μέσω Twitter.

Οι τρεις τους θα βρεθούν ενώπιον δικαιοσύνης εντός των επόμενων ημερών.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, δύο εξ αυτών συνελήφθησαν στην Κωνσταντινούπολη, η τρίτη στην Φετιγιέ (νοτιοδυτικά), την ώρα που ακτιβιστές για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν αγανάκτηση για τους περιορισμούς που επιβάλλουν οι τουρκικές αρχές στο δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης.

Σε μια άλλη υπόθεση, ένα φοιτητής από το Καϊσερί (κεντρικά) που έχει καταδικαστεί επειδή χαρακτήρισε τον επικεφαλής του τουρκικού κράτους «δικτάτορα» κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης το 2013, συνελήφθη αν και είχε αφεθεί ελεύθερος, μετέδωσε η εφημερίδα Hürriyet.
Ο Αϊκουλατάπ Αβσάρ μεταφέρθηκε στη φυλακή του Καϊσερί όπου θα εκτίσει ποινή φυλάκισης 14 μηνών.

Μετά την εκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην προεδρία της τουρκικής Δημοκρατίας τον περασμένο Αύγουστο, οι διώξεις με την κατηγορία της «εξύβρισης» του επικεφαλής του τουρκικού κράτους έχουν αυξηθεί στην Τουρκία, στοχοθετώντας τόσο καλλιτέχνες και δημοσιογράφους όσο και απλούς πολίτες. Στο δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης εκδίκασε τουλάχιστον 84 δίκες αυτού του είδους σε διάστημα 6 μηνών.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ