ΚΟΣΜΟΣ

Πακιστάν: Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν βία σε συγκέντρωση χριστιανών

Πακιστάν: Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν βία σε συγκέντρωση χριστιανών

Η αστυνομία του Πακιστάν διέλυσε μια συγκέντρωση χριστιανών διαδηλωτών στη Λαχόρη, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, κάνοντας χρήση δακρυγόνων και ροπάλων, μία ημέρα μετά τις επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι έξω από δύο εκκλησίες οι οποίες είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 16 άνθρωποι.

Οι διαδηλωτές, οι οποίοι κατήγγειλαν την έλλειψη ασφάλειας για τους χριστιανούς στο Πακιστάν, μια χώρα όπου η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι, είχαν αποκλείσει έναν από τους κύριους οδικούς άξονες στη Λαχόρη.

«Η αστυνομία ήθελε να τους απομακρύνει ειρηνικά και δεν ανέλαβε δράση», είπε ο Ναγιάμπ Χάιντερ, ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Αλλά όταν ένας αυτοκινητιστής τραυμάτισε τέσσερις διαδηλωτές στην προσπάθειά του να τους διασπάσει το πλήθος εξοργίστηκε και ορισμένοι από τους συγκεντρωμένους άρχισαν να πετούν πέτρες σε αυτοκίνητα και ιδιοκτησίες, πρόσθεσε ο ίδιος.

«Όταν οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τους σταματήσουν, πέταξαν πέτρες σε αστυνομικούς και χτύπησαν αστυνομικούς με ρόπαλα. Αντιδρώντας, η αστυνομία ενεπλάκη με τη γκλομπ και κατόπιν έκανε χρήση δακρυγόνων», ανέφερε ακόμη ο Χάιντερ.

Οι επιθέσεις της Κυριακής, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε μια οργάνωση η οποία ανήκει στους Ταλιμπάν του Πακιστάν, σημειώθηκαν με διαφορά μερικών λεπτών, σε μια χριστιανική συνοικία της Λαχόρης. Η αστυνομία ανέφερε ότι είχαν στόχο δύο εκκλησίες, μία καθολική και μια προτεσταντική.

Ισλαμιστές εξτρεμιστές στο Πακιστάν έχουν εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον των χριστιανών και άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων επανειλημμένα την τελευταία δεκαετία.

Πολλοί χριστιανοί κατηγορούν την κυβέρνηση ότι πράττει ελάχιστα για την προστασία τους και λένε ότι οι πολιτικοί σπεύδουν να εκφράσουν συλλυπητήρια, αλλά βραδυπορούν στη λήψη μέτρων για την ασφάλεια των μειονοτικών.

Μετά τις εκρήξεις, εξοργισμένοι κάτοικοι της περιοχής επιτέθηκαν σε δύο άνδρες που υποπτεύονταν πως ενέχονταν στις επιθέσεις, προέβησαν στον ξυλοδαρμό τους και τους έκαψαν ζωντανούς.

Οι διαδηλωτές προκάλεσαν επίσης φθορές σε καταστήματα και σε οχήματα.

Σχετικές ειδήσεις