ΚΟΣΜΟΣ

Πακιστάν: 12 απαγχονισμοί μέσα σε μία ημέρα

Πακιστάν: 12 απαγχονισμοί μέσα σε μία ημέρα

Σε 12 απαγχονισμούς προχώρησαν οι αρχές του Πακιστάν μέσα σε ένα 24ωρο, όπως μεταδίδει τοBBC.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο αριθμό εκτελέσεων θανατοποινιτών μέσα σε μία ήμερα, από την απόφαση για μερική άρση του μορατόριουμ, προκειμένου να επιτραπούν οι εκτελέσεις για όσους έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με τις αρχές, επρόκειτο για τρομοκράτες, δολοφόνους ή καταδικασμένους για «ειδεχθή εγκλήματα».

Οι εκτελέσεις θανατοποινιτών είχαν «παγώσει» εδώ και επτά χρόνια, ωστόσο πριν από λίγο καιρό αποφασίστηκε η μερική άρση του μορατόριουμ, μετά από το μακελειό σε σχολείο στην Πεσαβάρ από Ταλιμπάν, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Περισσότερα από 8.000 άτομα έχουν καταδικαστεί σε θάνατο στο Πακιστάν.

Αρκετοί πολιτικοί υποστηρίζουν ότι οι εκτελέσεις με γρήγορες διαδικασίες είναι ζωτικής σημασίας ώστε το Πακιστάν να αποτρέπει τις επιθέσεις των ανταρτών. Για το λόγο αυτό, οι βουλευτές ψήφισαν υπέρ νομοσχεδίου που προβλέπει ότι στρατοδικεία θα δικάζουν υποθέσεις τρομοκρατίας και σοβαρά εγκλήματα και ο στρατός θα εκτελεί πολίτες, υποστηρίζοντας ότι τα πολιτικά δικαστήρια της χώρας εκφοβίζονται και δεν είναι σε θέση να καταδικάζουν εξτρεμιστές και δολοφόνους.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων ωστόσο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας πως οι καταδικαστικές αποφάσεις είναι εντελώς αναξιόπιστες και ότι το σύστημα απονομής δικαιοσύνης στο Πακιστάν μετά βίας λειτουργεί. Από τη δική της πλευρά η κυβέρνηση υποσχόταν ότι θα θανατώνονται μόνο όσοι έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατικές επιθέσεις.

Σχετικές ειδήσεις