ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Τουλάχιστον 55 νεκροί σε τρεις επιθέσεις αυτοκτονίας

Υεμένη: Τουλάχιστον 55 νεκροί σε τρεις επιθέσεις αυτοκτονίας

Τουλάχιστον 55 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σήμερα (20/03/2015) σε τρεις επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον σιιτικών τζαμιών που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της μουσουλμανικής προσευχής της Παρασκευής στην πρωτεύουσα Σαναά, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο των πολιτοφυλάκων Χούτι, σύμφωνα με την αστυνομία και αυτόπτες μάρτυρες.

Ενας καμικάζι ανατινάχθηκε αρχικά στο τέμενος Μπαντρ, στη νότια Σαναά, στη συνέχεια άλλος καμικάζι ανατινάχθηκε στην είσοδο του τεμένους τη στιγμή που οι πιστοί απομακρύνονταν τρέχοντας από το τζαμί.

Η τρίτη επίθεση αυτοκτονίας είχε στόχο το τέμενος Αλ-Χασαχούς στη βόρεια Σανάα.

Στα τζαμιά αυτά είναι γνωστό ότι προσεύχονται οι σιίτες πολιτοφύλακες Χούτι που πολεμούν τον πρόεδρο της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Μασίρα, που ελέγχεται από τους Χούτι, μετέδωσε ότι τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας απευθύνουν επείγουσα έκκληση σε όσους μπορούν να δώσουν αίμα.

Οι επιθέσεις αυτές είναι οι πλέον πολύνεκρες μετά την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου έξω από τη σχολή της αστυνομίας στη Σαναά, κατά την οποία 37 σκοτώθηκαν και 66 τραυματίστηκαν στις 7 Ιανουαρίου, όταν ακόμη η πρωτεύουσα δεν τελούσε υπό τον πλήρη έλεγχο των Χούτι.

Η βία μαστίζει την πρωτεύουσα ενώ η Υεμένη βυθίζεται στην κρίση η οποία γίνεται ολοένα και πιο περίπλοκη με την αύξηση των στρατιωτικών-θρησκευτικών ομάδων.

Ο Μάνσουρ Χάντι, ο οποίος διέφυγε τον Φεβρουάριο από τη Σαναά όπου βρισκόταν σε κατ' οίκον περιορισμό από τους σιίτες αντάρτες Χούτι, έκανε λόγο χθες για "αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος" μετά την επίθεση εναντίον του προεδρικού του μεγάρου στο Αντεν, στο νότο της χώρας, όπου έχει πλέον την έδρα του ο πρόεδρος της Υεμένης. Ο Χάντι μετέβη σε "ασφαλές σημείο" έπειτα από την επιδρομή αυτή και μια ημέρα σφοδρών μαχών στο Αντεν μεταξύ δυνάμεων πιστών στον πρόεδρο Χάντι και μαχητών υποστηρικτών των Χούτι.

Σχετικές ειδήσεις