ΚΟΣΜΟΣ

Παναμάς: Σε νέα δίκη παραπέμπεται ο Μανουέλ Νοριέγκα

Παναμάς: Σε νέα δίκη παραπέμπεται ο Μανουέλ Νοριέγκα

Σε δίκη για την εξαφάνιση ενός αριστερού συνδικαλιστή ηγέτη το 1970 παραπέμπεται ο πρώην δικτάτορας του Παναμά Μανουέλ Νοριέγκα, ο οποίος εκτίει ήδη ποινή κάθειρξης 60 ετών για εγκλήματα τα οποία είχαν διαπραχθεί επί του καθεστώτος του (1983-1989, όπως γνωστοποίησε χθες ο δικηγόρος του άλλοτε ισχυρού άνδρα της χώρας.

«Ο Νοριέγκα κλήθηκε να εμφανιστεί ενώπιον δικαστηρίου την 21η Μαΐου για την υπόθεση του (Ελιοδόρο) Πορτουγάλ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Έζρα Άνχελ, δικηγόρος του πρώην δικτάτορα, ο οποίος βρίσκεται φυλακισμένος σε προάστιο της πόλης του Παναμά.

Η δικαιοσύνη είχε κινήσει το 2010 μια διαδικασία σε βάρος του Νοριέγκα για την φερόμενη εμπλοκή του στην υπόθεση της εξαφάνισης και της δολοφονίας του Πορτουγάλ, ο οποίος είχε συλληφθεί από στρατιωτικούς τον Μάιο του 1970 στην πόλη του Παναμά.

Η σορός του Ελιοδόρο Πορτουγάλ είχε βρεθεί τον Σεπτέμβριο του 1999 στα περίχωρα ενός πρώην στρατοπέδου σε μικρή απόσταση από το διεθνές αεροδρόμιο Τοκούμεν. Ο Μανουέλ Νοριέγκα, ήταν τότε ο επικεφαλής της Εθνικής Φρουράς - σώματος που διαλύθηκε αργότερα - και δεξί χέρι του εθνικιστή ηγέτη Όμαρ Τορίχος, ο οποίος κατέλαβε ντε φάκτο την εξουσία το 1968 με στρατιωτικό πραξικόπημα.

Ο πρώην ισχυρός άνδρας του Παναμά και πληροφοριοδότης της CIA βρίσκεται σήμερα έγκλειστος στη φυλακή Ελ Ρενασέρ, σε μικρή απόσταση από τη Διώρυγα του Παναμά, μετά την καταδίκη του για τις εξαφανίσεις και τις δολοφονίες αντιφρονούντων κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του.

Μετά τη διεξαγωγή μιας αμφιλεγόμενης εκλογικής διαδικασίας το 1989, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Χέρμπερτ Ουόκερ Μπους διέταξε μια στρατιωτική επέμβαση η οποία ολοκληρώθηκε με την παράδοση του Νοριέγκα, ο οποίος είχε καταφύγει για ημέρες στην Αποστολική Νουντσιατούρα - την κατοικία του παπικού πρεσβευτή - στην πόλη του Παναμά.

Ο Νοριέγκα πέρασε σχεδόν δύο δεκαετίες στη φυλακή στις ΗΠΑ, όπου είχε καταδικαστεί για διακίνηση ναρκωτικών, και άλλα δύο χρόνια στη φυλακή στη Γαλλία, όπου είχε καταδικαστεί για ξέπλυμα χρήματος. Εκδόθηκε στον Παναμά από τις γαλλικές αρχές το 2011.

Σχετικές ειδήσεις