ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Μεγάλοι κερδισμένοι των εκλογών ο Κάμερον και το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας

Βρετανία: Μεγάλοι κερδισμένοι των εκλογών ο Κάμερον και το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας

Με τους Συντηρητικούς του Κάμερον να εξασφαλίζουν τελικά την απόλυτη πλειοψηφία, με 331 έδρες σύμφωνα με την εκτίμηση του BBC, και να σημειώνουν μια μεγάλη νίκη και τον ηγέτη των Εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ, παραιτείται έπειτα από τη συντριπτική του ήττα, γράφεται ο επίλογος της εκλογικής αναμέτρησης της Βρετανίας, η οποία θεωρείτο -πριν φυσικά από το τελικό αποτέλεσμα- ως η πιο αμφίρροπη των τελευταίων ετών.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον συναντήθηκε με τη βασίλισσα Ελισάβετ στις 14.30 ώρα Ελλάδος, μετά τη νίκη του Συντηρητικού του Κόμματος και την εξασφάλιση των περισσότερων εδρών στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές.

Η επίσκεψη στη βασίλισσα είναι μία τυπική διαδικασία που απαιτείται για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή τρεις παραιτήσεις πολιτικών αρχηγών ανακοινώθηκαν στη Βρετανία, με τις αποχωρήσεις των Εντ Μίλιμπαντ, Νικ Κλεγκ και Νάιτζελ Φάρατζ να αναλαμβάνουν την ευθύνη για το εκλογικό αποτέλεσμα.

«Αναλαμβάνω την ευθύνη για το αποτέλεσμα», είπε ο Μίλιμπαντ, τον οποίο οι δημοσκοπήσεις έφερναν ισοδύναμο με τον Κάμερον.

Ο ηγέτης των Εργατικών δήλωσε ότι μίλησε με τον ηγέτη των Τόρις και πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον για να τον συγχαρεί για τη νίκη του.

Μεγάλη άνοδο, με την εκλογή δεκάδων βουλευτών, πέτυχαν στις εκλογές του Ηνωμένου Βασιλείου οι κεντροαριστεροί Σκωτσέζοι εθνικιστές, καθώς το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) κέρδισε 56 από τις 59 έδρες της Σκωτίας, κατατροπώνοντας το Εργατικό Κόμμα στην περιοχή.

Η θεαματική άνοδος των Σκωτσέζων εθνικιστών επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι στις εκλογές του 2010 είχαν εξασφαλίσει μόλις έξι έδρες.

Το SNP εκτόπισε τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος στη Σκωτία, επικράτησε ενός ανώτερου στελέχους των Εργατικών στο Πέισλι και κατέκτησε το προπύργιο του πρώην πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν στο Κιρλάλντι.
Η επικεφαλής του κόμματος και Πρώτη Υπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν μία ιστορική στροφή της κοινής γνώμης στη Σκωτία.

«Είπαμε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι οι βουλευτές του SNP θα εκλέγονταν για να βοηθήσουν να ακουστεί η φωνή της Σκωτίας και αυτό ακριβώς θα κάνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα εκλογικά αποτελέσματα ενισχύουν το αίτημα της Σκωτίας για τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία.

Ο ηγέτης του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (Ukip) Νάιτζελ Φάρατζ δεν κατάφερε να εκλεγεί στο Ουεστμίνστερ και ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την ηγεσία του κόμματος και ότι μπορεί να μην ξαναθέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος τον Σεπτέμβριο.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες του Νικ Κλεγκ, για τους οποίους αναφέρεται ότι η άσκηση εξουσίας αποδείχθηκε «τοξική έως θανάσιμη». Ο Κλεγκ ανακοίνωσε και αυτός την παραίτησή του από την ηγεσία του κόμματος.

Σύμφωνα με το BBC, με καταμετρημένες τις ψήφους για 636 από τις 650 έδρες της Βουλής των Κοινοτήτων, κάτω σώματος του βρετανικού κοινοβουλίου, τα κόμματα λαμβάνουν:

Συντηρητικό Κόμμα (Κεντροδεξιά): 36,8%
Εργατικό Κόμμα (Κεντροαριστερά): 30,6%
Κόμμα Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου - UKIP (Αντιευρωπαϊκή Δεξιά): 12,6%
Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (Κέντρο): 7,7%
Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (Σκωτσέζικος Εθνικισμός, Κεντροαριστερά): 4,8%
Πράσινοι (Οικολογία): 3,7%

Ο βρετανικός Τύπος πανηγυρίζει για τη νίκη του Ντέιβιντ Κάμερον

Ο βρετανικός Τύπος, στην πλειοψηφία του συντηρητικός, χαιρετίζει τη νίκη του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον και των Τόρις στις βουλευτικές εκλογές.

«Τώρα δώσε μας μία ψήφο για την ΕΕ», είναι ο τίτλος της Daily Express, που αναφέρεται στη δέσμευση του Κάμερον, στην περίπτωση επανεκλογής του, για τη διενέργεια δημοψηφίσματος μέχρι το τέλος του 2016 για την παραμονή ή μη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Ο Κάμερον παραμένει στην εξουσία, σύμφωνα με τα exit polls», γράφει σεμνά στην πρώτη της σελίδα η Daily Telegraph κάτω από τη φωτογραφία ενός χαμογελαστού Κάμερον.

Αντίστοιχοι τόνοι στη Daily Mail και τους Times, με την πρώτη να κάνει λόγο στην «Επιστροφή στον αριθμό 10» ενώ η δεύτερη αρκείται στον τίτλο «Επικεφαλής οι Τόρις».

Η The Sun συνοδεύει μία φωτογραφία του ζεύγους Κάμερον με τον τίτλο «Swinging the Blues» παίζοντας με το μπλε χρώμα των Τόρις. Σε μεγάλες φόρμες, το βρετανικό ταμπλόιντ, που έδωσε μεγάλη μάχη για τους Τόρις τιτλοφορεί άρθρο της πρώτης σελίδας με το σύνθημα «Keep Cam (υποκοριστικό του Κάμερον) and carry on», παραφράζοντας το γνωστό βρετανικό σύνθημα «Keep calm and carry on».

Το σύνθημα υπήρχε σε αφίσα της βρετανικής κυβέρνησης του 1939, ανακαλύφθηκε το 2000 και έκτοτε φιγουράρει σε μπλουζάκια, κούπες και συσκευασίες προϊόντων.

Η Daily Mirror, από τις σπάνιες αριστερές εφημερίδες, επέλεξε πένθιμο χρώμα εκτός του τίτλου «Βουλευτικές εκλογές 2015. Καταδικασμένοι και πάλι...Αλλα πέντε χαμένα χρόνια».

Η Guardian αφιερώνει τον τίτλο της στην «καταστροφική για το Εργατικό Κόμμα πρόβλεψη», ενώ ο Independent αναφέρεται στο «χάος των συστημάτων πληροφορικής που εμπόδισε 'εκατοντάδες' ψηφοφόρους να ψηφίσουν».

Οι Financial Times επικεντρώνονται στην έντονη αστάθεια της αγοράς ομολόγων στην Ευρωζώνη.

Το αποτέλεσμα των βρετανικών βουλευτικών σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel στο άρθρο του με τον τίτλο: «Άσχημα νέα για την Ευρώπη».

Σχετικές ειδήσεις