ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ πήρε τη γαλλική υπηκοότητα

Ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ πήρε τη γαλλική υπηκοότητα

Ο πρώην ευρωβουλευτής των οικολόγων και φυσιογνωμία του φοιτητικού κινήματος του Μάη του '68 στη Γαλλία Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πως πήρε τη γαλλική υπηκοότητα επιπλέον της γερμανικής, διαβεβαιώνοντας πάντως ότι δεν το έκανε έχοντας πολιτικούς στόχους.

"Τώρα έχω τη διπλή γαλλο-γερμανική υπηκοότητα", δήλωσε τηλεφωνικά ο Κον-Μπεντίτ επιβεβαιώνοντας δημοσιογραφικές πληροφορίες.

"Στη Γερμανία ήμουν ο πιο Γάλλος από τους Γερμανούς, στη Γαλλία ο πιο Γερμανός από τους Γάλλους", είπε. Επίσης η διπλή υπηκοότητα "ανταποκρίνεται καλά στην ταυτότητά μου, στον τρόπο σκέψης μου", πρόσθεσε.

Ως γάλλος πολίτης, ο 70χρονος Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ θα μπορούσε θεωρητικά να θέσει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του 2017.

"Ξέρω ότι πολλοί βλέπουν κάποιον πολιτικό ελιγμό, όμως δεν έχω τίποτε τέτοιο στο μυαλό μου", διαβεβαίωσε το Γαλλικό Πρακτορείο. "Όλοι οι υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι!", πρόσθεσε.

Γεννημένος το 1945 στο Μοντομπάν (νοτιοδυτική Γαλλία) από γερμανοεβραίους γονείς που κρύφτηκαν στη Γαλλία εξαιτίας των ναζιστικών διωγμών, ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ παρέμεινε άπατρις έως το 1959, πριν επιλέξει τη γερμανική υπηκοότητα για να μην υποχρεωθεί να υπηρετήσει στο γαλλικό στρατό.

Στις 21 Μαΐου 1968, ο υπουργός Εσωτερικών είχε υπογράψει διάταγμα απέλασης του "κόκκινου Ντάνι" από τη γαλλική επικράτεια κατηγορώντας τον για "διασάλευση της δημόσιας τάξης" στη διάρκεια της φοιτητικής αμφισβήτησης, της οποίας ήταν ένας από τους εμβληματικούς ηγέτες.

Η ειρωνία της Ιστορίας είναι, διεκρίνισε ο Κον-Μπεντίτ, πως χθες αυτός που του τηλεφώνησε για να του ανακοινώσει πως του χορηγείται η γαλλική υπηκοότητα, ήταν επίσης ένας υπουργός Εσωτερικών, ο Μπερνάρ Καζνέβ.

Σχετικές ειδήσεις