Σε εξέλιξη τα δημοψηφίσματα στην Ιταλία

Ξεκίνησαν χθες στην Ιταλία τα τέσσερα δημοψηφίσματα σχετικά με τη χρήση πυρηνικής ενέργειας, την ιδιωτικοποίηση των δικτύων ύδρευσης και την ποινική ασυλία...

Ξεκίνησαν χθες στην Ιταλία τα τέσσερα δημοψηφίσματα σχετικά με τη χρήση πυρηνικής ενέργειας, την ιδιωτικοποίηση των δικτύων ύδρευσης και την ποινική ασυλία του Μπερλουσκόνι.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα επίσημα στοιχεία, που ανακοίνωσε το ιταλικό υπουργείο εσωτερικών, η προσέλευση των εκλογέων στις κάλπες, στις 19.00 τοπική ώρα (οκτώ ώρα Ελλάδος) την Κυριακή άγγιξε, κατά μέσο όρο, το 29%.

Πιο συγκεκριμένα, σε ότι αφορά το δημοψήφισμα κατά της ιδιωτικοποίησης των δικτύων ύδρευσης, μέχρι τις επτά το βράδυ είχε ψηφίσει το 29,5% των εχόντων δικαίωμα, για εκείνο που καταργεί το υποχρεωτικό ποσοστό κέρδους των εταιριών που διαχειρίζονται τα δίκτυα ύδρευσης το 29,3%, για το τρίτο, που εναντιώνεται σε κάθε είδος παραγωγής πυρηνικής ενέργειας το 29,1%, ενώ για το τέταρτο δημοψήφισμα, που στοχεύει στην απάλειψη της δυνατότητας του Σίλβιο Μπερλουσκόνι να μην παρουσιάζεται σε δίκες (νόμος περί εύλογου κωλύματος) εκφράστηκε το 29%.

Λείπουν ακόμη τα στοιχεία ορισμένων αστικών περιοχών, αλλά οι υπεύθυνοι των επιτροπών που οργάνωσαν τα δημοψηφίσματα συνεχίζουν να εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να ξεπερασθεί τελικά, το όριο το 50% των ψηφισάντων, επί του συνόλου των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, το οποίο αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει να είναι νομικά δεσμευτικό το αποτέλεσμα των τεσσάρων δημοψηφισμάτων.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έχει ήδη κάνει γνωστό, ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει, όπως και ο ηγέτης της «Λέγκα του Βορρά» Ουμπέρτο Μπόσι.

Αντιθέτως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο πρόεδρος της Γερουσίας Ρενάτο Σκιφάνι και της Βουλής Τζανφράνκο Φίνι, δήλωσαν ότι προτίθενται να εκφράσουν την βούλησή τους.

Πηγή: newscode.gr

Σχόλια
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή