ΚΟΣΜΟΣ

Χάος στο Τέξας και την Οκλαχόμα - Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες (photos)

Χάος στο Τέξας και την Οκλαχόμα - Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες (photos)

Τουλάχιστον 15 άτομα έχασαν τη ζωή τους από καταρρακτώδεις βροχές στο Τέξας και την Οκλαχόμα, συμπεριλαμβανομένων τριών ατόμων στο Χιούστον, όπου οι πλημμύρες έχουν μετατρέψει τους δρόμους σε ποτάμια.

Περισσότερα από 1.000 άτομα έχουν τηλεφωνήσει για βοήθεια στην τέταρτη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη των ΗΠΑ.

Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί, καθώς είναι τουλάχιστον 30 οι αγνοούμενοι στο Τέξας από τη κακοκαιρία που έπληξε τις δύο πολιτείες το περασμένο εορταστικό τριήμερο.

Η πολιτεία του Τέξας έσπασε τα ρεκόρ σε πλημμύρες, εκατοντάδες σπίτια καταστράφηκαν, γέφυρες παρασύρθηκαν από τα νερά, και ένα φέρετρο εκταφιάστηκε και παρασύρθηκε από τα νερά στην όχθη ενός έλους.

Από τους νεκρούς, 12 ανήκαν σε δύο οικογένειες των οποίων η εξοχική κατοικία στο Ουίμπερλυ, 50 χιλιόμετρα δυτικά του Ώστιν, αποκόπηκε από τα θεμέλια και παρασύρθηκε από τα νερά.

Άλλα δύο άτομα στο Χιούστον βρέθηκαν νεκρά στα αυτοκίνητά τους μέσα και το πτώμα ενός τρίτου ατόμου βρέθηκε να επιπλέει στα νερά. Στη γειτονική Οκλαχόμα, το γραφείο του ιατροδικαστή της πολιτείας είπε ότι έξι άτομα έχουν σκοτωθεί το Σαββατοκύριακο ως αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών.

Η δήμαρχος του Χιούστον Ανίς Πάρκερ είπε σε συνέντευξη τύπου ότι ενώ τμήματα της πόλης δεν είχαν επηρεαστεί από τον καιρό, πάνω από 1.000 αυτοκίνητα είχαν καλυφθεί από τα νερά, ενώ οι κάτοικοι χρησιμοποιούν ποδήλατα, καγιάκ και σανίδες σέρφινγκ για να μετακινηθούν στους πλημμυρισμένους δρόμους.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα, η πυροσβεστική της πόλης έχει περισυλλέξει σε βάρκες περίπου 500 άτομα, ενώ ελικόπτερα εκεί και στο Ώστιν διέσωσαν κόσμο από αυτοκίνητα και οροφές κτιρίων.

Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία των ΗΠΑ προέβλεψε ανεμοστρόβιλους και καταιγίδες, με περισσότερη βροχή αυτή την εβδομάδα, ενώ περισσότερες από 200 πτήσεις είχαν ακυρωθεί στις δύο πόλεις του Τέξας μέχρι το βράδυ της Τρίτης.

Περίπου 100.000 άτομα έμειναν χωρίς ηλεκτρικό στην πολιτεία, καθώς έσπασαν στύλοι από το δυνατό αέρα και τα νερά.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε στον κυβερνήτη του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ ότι θα δώσει κρατική βοήθεια, ενώ ο κυβερνήτης έχει κηρύξει τουλάχιστον 40 περιφέρειες του Τέξας σε κατάσταση φυσικής καταστροφής.

* Φωτογραφίες από Associated Press, EPA

Σχετικές ειδήσεις