ΚΟΣΜΟΣ

Αργεντινή: «Προεδρικοί»... χαρακτηρισμοί κατά Κάμερον

Αργεντινή: «Προεδρικοί»... χαρακτηρισμοί κατά Κάμερον

«Σχεδόν αγενή» χαρακτήρισε η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, αναφερόμενη στα σχόλια του τελευταίου πάνω στο αμφιλεγόμενο ζήτημα των νησιών Φώκλαντ.

Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με την Κοινότητα των Κρατών της Λατινικής Αμερικής (CELAC) στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής 'Εκτορ Τίμερμαν είχε έναν έντονο διάλογο με τον Κάμερον σχετικά με την εθνική κυριαρχία των νησιών.

Οι δύο χώρες ενεπλάκησαν σε μικρής διάρκειας πόλεμο για τα εν λόγω νησιά το 1982 από τον οποίο νικήτρια βγήκε η Βρετανία.

Στη συνάντηση που είχαν οι δύο πολιτικοί, ο Τίμερμαν κατήγγειλε τη Βρετανία ότι είναι προσκολλημένη σε μία "αποικιοκρατική" πολιτική, ενώ ο Κάμερον χαρακτήρισε τις δηλώσεις Τίμερμαν "απειλητικές", σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Αργεντινής Telam.

"Η απάντηση του πρωθυπουργού ήταν οργισμένη, σχεδόν αγενής", δήλωσε η Φερνάντες στη διάρκεια δημόσιας ομιλίας της.

Τον Απρίλιο, η Αργεντινή ξεκίνησε τις νομικές διαδικασίες σε δικαστήριο της χώρας εναντίον πέντε εταιρειών--εκ των οποίων οι τρεις είναι βρετανικές--που πραγματοποιούν γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα ανοιχτά των νήσων Φόκλαντ, μία κίνηση την οποία η Βρετανία καταδίκασε ως εκφοβισμό.

Η Βρετανία διοικεί ως υπερπόντια κτήση τα νησιά, τα οποία στην Αργεντινή είναι γνωστά ως Μαλβίνες. Ο πληθυσμός του αρχιπελάγους αυτού ανέρχεται σε περίπου 3.000 κατοίκους, οι οποίοι σε δημοψήφισμα του 2013 ψήφισαν υπέρ της παραμονής τους υπό βρετανική κυριαρχία.

Σχετικές ειδήσεις