ΚΟΣΜΟΣ

Οικολόγοι περικύκλωσαν πλατφόρμα της Shell στις δυτικές ΗΠΑ (photos)

Οικολόγοι περικύκλωσαν πλατφόρμα της Shell στις δυτικές ΗΠΑ (photos)

Ακτιβιστές της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace περικύκλωσαν με καγιάκ μια εξέδρα άντλησης πετρελαίου της εταιρείας Shell στο Σιάτλ, στις βορειοδυτικές ΗΠΑ, για να την εμποδίσουν να προχωρήσει σε εξόρυξη στην Αρκτική.

Λίγο πριν από τα ξημερώματα, τοπική ώρα, τα καγιάκ σχημάτισαν ένα ημικύκλιο γύρω από την κιτρινόλευκη εξέδρα, τη στιγμή που τα ρυμουλκά ετοιμάζονταν να την μεταφέρουν στην Αρκτική, όπως ανέφερε ένας από τους ακτιβιστές, ο Τζον Χόσβαρ.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, οι ακτιβιστές χτυπούσαν με τα κουπιά τα καγιάκ του και φώναζαν συνθήματα όπως "Όχι στη Shell". Η κινητοποίηση ήταν ειρηνική αλλά ο Χόσβαρ, που μίλησε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο, είπε ότι φοβάται ότι θα συλληφθεί καθώς σε μικρή απόσταση έπλεε ένα σκάφος του λιμενικού.

Η Greenpeace κινητοποιήθηκε μετά την έγκριση που έλαβε τον Μάιο η Shell από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να κάνει εξόρυξη πετρελαίου στην Αρκτική, γεγονός που εξόργισε τις οικολογικές οργανώσεις. Πολλές από αυτές αντιδρούν εν μέρει επειδή μια διαρροή πετρελαίου στην Αρκτική θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την πανίδα της περιοχής.

Το 2013 η Shell είχε αναστείλει τα προγράμματα εξόρυξης στην περιοχή λόγω των αλλεπάλληλων προβλημάτων που είχαν παρουσιαστεί σε δύο πετρελαϊκές εξέδρες.

Οι ακτιβιστές με τα καγιάκ έχουν μαζί τους προμήθειες και ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να ακινητοποιήσουν την εξέδρα για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. "Κάθε λεπτό που βρίσκονται εκεί δίνουμε άλλο ένα λεπτό στον πρόεδρο Ομπάμα να ξανασκεφθεί" την απόφασή του, είπε ο Τράβις Νίκολς, ένα στέλεχος της οργάνωσης αρμοδιότητα του οποίου είναι η περιοχή της Αρκτικής.

Πηγή φωτογραφιών: flickr.com

Σχετικές ειδήσεις