ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Kαταδίκασε -έστω και αργά- τη σεξουαλική βία των τζιχαντιστών στο Ιράκ και τη Συρία

ΟΗΕ: Kαταδίκασε -έστω και αργά- τη σεξουαλική βία των τζιχαντιστών στο Ιράκ και τη Συρία

Εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια είναι γνωστή η πρακτική του Χαλιφάτου να αρπάζει γυναίκες και νεαρά κορίτσια από τις περιοχές όπου καταλαμβάνει και στη συνέχεια να τα πουλά ή να τα κάνει δώρο σε μαχητές του. Οι γυναίκες αυτές χρησιμοποιούνται ως σκλάβες του σεκ και υπόκεινται σε δεκάδες βασανιστήρια. Οι μαρτυρίες όσων κατόρθωσαν να ξεφύγουν έχουν κάνει το γύρο του κόσμου και τελικά έφθασαν και στα αυτιά των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τα μέλη του Συμβουλίου εξέφρασαν την ανησυχία τους και καταδίκασαν τη χρήση σεξουαλικής βίας, κυρίως τη σεξουαλική δουλεία και τη σεξουαλική βία που έχει σχέση ή προκαλείται από τον καταναγκαστικό γάμο, οι οποίες διαπράττονται μεταξύ άλλων ως μέθοδος ή τακτική πολέμου στη Συρία και το Ιράκ, δήλωσε χθες 28/8, ο ΟΗΕ.

Παρά το γεγονός ότι τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αναγνωρίζουν τις προσπάθειες των γειτονικών χωρών για την προστασία των προσφύγων από τη σεξουαλική βία, τόνισαν ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες ώστε να σταματήσει η σεξουαλική κακοποίηση και οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν.

Τα μέλη του Συμβουλίου υπενθυμίζουν ότι ο βιασμός και άλλες μορφές ωμής σεξουαλικής βίας στις ένοπλες συγκρούσεις είναι εγκλήματα πολέμου και αποτελούν σοβαρές παραβιάσεις των Συμβάσεων της Γενεύης.

Αν και κάπως αργά η πρωτοβουλία του Συμβουλίου αν μη τι άλλο είναι κάτι σε επίπεδο πολιτικής βούλησης. Τόσο στη Συρία όσο και το Ιράκ οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους εφαρμόζουν βάναυσες πρακτικές , όπως οι δημόσιοι αποκεφαλισμοί και ο λιθοβολισμός γυναικών. Το ΙΚ επεκτείνει τη ριζοσπαστική ιδεολογία του μέσα από ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, στρατολογώντας νέα μέλη από όλο τον κόσμο. Χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως οι θρησκευτικές μειονότητες, έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μετά την κατάληψη από το ΙΚ τεράστιων εκτάσεων στο Ιράκ και τη Συρία, περιοχές όπου οι τζιχαντιστές κηρύσσουν ισλαμικό χαλιφάτο.

Υπενθυμίζουμε πως πρόσφατα δημοσιοποιήθηκαν φωτογραφίες γυναικών οι οποίες κρατούσαν ένα χαρτί που πάνω γράφει το όνομά τους και υποχρεώθηκαν να ποζάρουν στο φακό για φωτογραφίες που εικάζεται πως προορίζονται για αγγελίες πώλησής τους.
Οι φωτογραφίες που διέρρευσαν σύμφωνα με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις είναι ένας έμμεσος τρόπος να εκβιαστούν οι οικογένειές τους να πληρώσουν λύτρα για την απελευθέρωσή τους. Ειδάλλως θα πουληθούν σε κάποιον από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους ως σκλάβες του σεξ.

Οι γυναίκες πιστεύεται πως είναι κάποιες από αυτές που απήγαγαν οι μαχητές από ασυρριανές φάρμες στα βόρεια του Ιράκ. Το Χαλιφάτο έχει απαγάγει εκατοντάδες γυναίκες στο Βόρειο Ιράκ κυρίως από την κοινότητα των Yazidi τις οποίες στη συνέχεια πούλησε ως σκλάβες του σεξ σε εύπορους αρχηγούς του Ισλαμικού Κράτους.

Σχετικές ειδήσεις