ΚΟΣΜΟΣ

Η Κροατία αντιμέτωπη με την προσφυγική ροή

Η Κροατία αντιμέτωπη με την προσφυγική ροή

Το κλείσιμο των συνόρων της Ουγγαρίας άλλαξε και την κατεύθυνση της προσφυγικής ροής από τη Σερβία. Από χθες το βράδυ, τα λεωφορεία που ξεκινούν από το κέντρο υποδοχής στην πόλη Πρέσεβο της νότιας Σερβίας κατευθύνονται προς την πόλη Σιντ, στα σύνορα με την Κροατία.

Οι τοπικές αρχές στο Σιντ, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, προετοίμασαν έναν χώρο υποδοχής με 250 κλίνες στο κτίριο της παιδιατρικής κλινικής, που παρέμενε κλειστή για αρκετά χρόνια.
Σήμερα το πρωί έφτασαν στην πόλη Σιντ δύο λεωφορεία από το Πρέσεβο, ωστόσο οι μετανάστες αρνήθηκαν να φιλοξενηθούν στο κέντρο υποδοχής και κατευθύνθηκαν προς τα σύνορα απ' όπου πέρασαν στην Κροατία από αφύλαχτα σημεία.
Εν τω μεταξύ, στη συνοριακή διάβαση Χόργκος προς την Ουγγαρία παραμένουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, περιμένοντας να τους επιτρέψουν την είσοδο οι ουγγρικές συνοριακές αρχές. Οι μετανάστες δηλώνουν ότι θα παραμείνουν εκεί μέχρι να τους επιτραπεί η είσοδος.

Ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ Ουγγαρίας και Σερβίας

Οι Ούγγροι αποδέχονται τις αιτήσεις για άσυλο μόνο από εκείνους που μπορούν να αποδείξουν ότι κατάγονται από περιοχές, όπου μαίνεται ο πόλεμος και με την προϋπόθεση ότι προηγουμένως κατέθεσαν ανάλογη αίτηση στη χώρα απ' όπου προέρχονται, δηλαδή τη Σερβία. Η απαίτηση αυτή των ουγγρικών αρχών προκάλεσε την αντίδραση του Βελιγραδίου, αφού εκτιμάται ότι η Ουγγαρία έτσι διασφαλίζει το δικαίωμα επαναπροώθησης στη Σερβία μεταναστών, των οποίων την αίτηση ασύλου, θα απορρίψει .

Ο υπουργός εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς, αλλά και ο υπουργός Εργασίας που χειρίζεται το μεταναστευτικό, Αλεξάνταρ Βούλιν διαμήνυσαν ότι δεν πρόκειται η Σερβία να δεχθεί πίσω πρόσφυγες ή μετανάστες που εισήλθαν στο ουγγρικό έδαφος.

Είναι απαράδεκτο να στείλει η Ουγγαρία τους μετανάστες πίσω [...]η Σερβία δεν είναι κέντρο συγκέντρωσης. Επιθυμούμε να καταστούμε μέρος της λύσης, όχι παράπλευρη απώλεια. Θα πρέπει να γίνουν συζητήσεις με τις Βρυξέλλες και άλλες χώρες τις αμέσως επόμενες ημέρες. Η Σερβία, που δεν είναι χώρα μέλος της ΕΕ, έχει βρεθεί εγκλωβισμένη μεταξύ δύο μελών της Ένωσης (σ.σ. Ελλάδα και Ουγγαρία) που δεν συνεργάζονται και έχουν διαφορετικές πολιτικές, δήλωσε, από την Πράγα ο Σέρβος ΥΠΕΞ Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Ο φράχτης επεκτείνεται

Εν τω μεταξύ, Ούγγροι στρατιώτες, αστυνομικοί και μηχανικοί οριοθετούν σήμερα την διαδρομή που θα ακολουθεί ο φράχτης στα νότια σύνορα της χώρας με την επίσης μέλος της ΕΕ τη Ρουμανία, προετοιμάζοντας την επέκταση του συρμάτινου φράχτη, ο οποίος έχει ήδη κατασκευαστεί στη σερβική μεθόριο.
Δημοσιογράφος του Reuters στο σημείο όπου συναντώνται τα σύνορα Ουγγαρίας, Σερβίας και Ρουμανίας, μετέδωσε ότι είδε μηχανικούς και τοπογράφους να σχεδιάζουν την διαδρομή που θα ακολουθεί ο φράχτης. Περίπου 12 αστυνομικοί και στρατιώτες ήταν επίσης παρόντες.

Σχετικές ειδήσεις