ΚΟΣΜΟΣ

Ουγγαρία: Χημικά και δακρυγόνα εναντίον μεταναστών στα σύνορα με τη Σερβία (videos)

Ουγγαρία: Χημικά και δακρυγόνα εναντίον μεταναστών στα σύνορα με τη Σερβία (videos)

Χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού υπό πίεση, εναντίον μεταναστών στα σύνορα με τη Σερβία, έκανε η ουγγρική αστυνομία - Τουλάχιστον 30 άνθρωποι, ανάμεσα τους τρία παιδιά και δημοσιογράφοι, τραυματίες- Στην περιοχή αναπτύσσονται στρατιωτικά τζιπ με πολυβόλα - «Γνωστός τρομοκράτης» συνελήφθη ανάμεσα στους μετανάστες.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο και το Reuters, επικαλούμενα πηγές της αστυνομίας, μια ομάδα μεταναστών «με επιθετικές διαθέσεις» παραβίασε μια συνοριακή πύλη από τη Σερβία, με αποτέλεσμα να έρθει αντιμέτωπη με τις μονάδες αντιμετώπισης ταραχών που είχαν παραταχθεί λίγο νωρίτερα στο σημείο.

Δεκάδες μετανάστες κατάφεραν πάντως, παρά τις συμπλοκές, να σπάσουν τον κλοιό των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών και να διεισδύσουν στην ουγγρική επικράτεια από το συνοριακό σταθμό Ρόζκε.

Οι μετανάστες, αφού κατάφεραν να παραβιάσουν το φράκτη που είχε τοποθετηθεί κατά μήκος δύο σημείων διέλευσης προς την Ουγγαρία, προχώρησαν, σε πλήρη ετοιμότητα να αντιπαρατεθούν με τις δυνάμεις αντιμετώπισης ταραχών, οι οποίες οπισθοχώρησαν για περίπου 50 μέτρα και απάντησαν με ρίψεις δακρυγόνων.

ouggaria2

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν μάλιστα τουλάχιστον 30 άτομα, ανάμεσα τους τρία παιδιά και δημοσιογράφοι.

Σύμφωνα με το σερβικό τηλεοπτικό σταθμό RTS1, η ουγγρική αστυνομία χτύπησε αρκετούς δημοσιογράφους, ανάμεσα τους και μια γυναίκα, στην οποία παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Επίσης γίνεται λόγος και για τραυματισμό τριών παιδιών στα σύνορα, όπου οι μετανάστες αποπειράθηκαν να περάσουν το συνοριακό πέρασμα.

Από την πλευρά της, η ουγγρική αστυνομία ανέφερε πως 20 αστυνομικοί τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις, ενώ ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης Ζόλταν Κόβατς σημείωσε ότι οι Αρχές δεν μπορούν να επιτρέψουν σε κανένα μετανάστη να εισέλθει σε ουγγρικό έδαφος, προσθέτοντας ότι η Σερβία δεν έχει προβεί σε οποιουδήποτε είδους συνεργασία με την Ουγγαρία για τη διαχείριση της ροής των παράτυπων μεταναστών.

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον τρία οχήματα Χάμβι του ουγγρικού στρατού στα οποία είναι εγκατεστημένα πολυβόλα προσέγγισαν τα σύνορα με τη Σερβία, κοντά στο σημείο ελέγχου όπου αστυνομικοί συγκρούστηκαν με πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι προσπαθούσαν να μπουν στο ουγγρικό έδαφος.

ouggaria10

Τα τετρακίνητα οχήματα βγήκαν από το δρόμο και μπήκαν σε χωράφια, σε απόσταση αρκετών εκατοντάδων μέτρων από τα σύνορα.

Τα πολυβόλα επανδρώνουν στρατιώτες που φορούν μάσκες.

ouggaria sinora

Το Βελιγράδι στέλνει επιπλέον αστυνομικούς στα σύνορα με την Ουγγαρία

Την ίδια ώρα, η Σερβία αναμένεται να στείλει επιπλέον αστυνομικούς στα σύνορά της με την Ουγγαρία για να προσπαθήσουν να απομακρύνουν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες από το φράκτη, δήλωσε ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών Νεμπόισα Στεφάνοβιτς.

«Ο σκοπός είναι να προληφθούν περαιτέρω επιθέσεις εναντίον της ουγγρικής αστυνομίας από το έδαφός μας και με τρόπο ανθρώπινο και με σεβασμό να απομακρυνθούν οι μετανάστες από τον φράκτη και από την ουγγρική αστυνομία», ανέφερε ο Στεφάνοβιτς σε ανακοίνωσή του.

ouggaria copy

Οι μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της ουγγρικής αστυνομίας, με την υποστήριξη αντλιών νερού υπό πίεση, παρατάχθηκαν λίγο νωρίτερα σε ένα σημείο διέλευσης στο Ρόζκε όπου πρόσφυγες συγκεντρώθηκαν ζητώντας να τους επιτραπεί να διασχίσουν τα σύνορα με τη Σερβία, είχε γνωστοποιήσει στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ένας αξιωματούχος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που βρίσκεται στο σημείο.

Ο αξιωματούχος είπε ότι περισσότεροι από 100 αστυνομικοί με ασπίδες έχουν αναπτυχθεί.

ouggaria11

Τέλος, ένας εκπρόσωπος Τύπου της ουγγρικής κυβέρνησης ανέφερε: «Υπάρχουν άνθρωποι που είναι οπλισμένοι με σωλήνες και ράβδους στη σερβική πλευρά των συνόρων, οι οποίοι εκτοξεύουν πέτρες εναντίον των αστυνομικών και προσπαθούν να εισέλθουν σε ουγγρικό έδαφος. Μια ομάδα με επιθετικές διαθέσεις άγνωστων παράτυπων μεταναστών επιχειρεί να εισέλθει στην Ουγγαρία».

«Γνωστός τρομοκράτης» συνελήφθη ανάμεσα στους μετανάστες

Τη σύλληψη 29 μεταναστών, ανάμεσα στους οποίους υπήρχε και ένας «γνωστός τρομοκράτης», κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στα νότια σύνορα της χώρας με την Σερβία, ανακοίνωσαν επίσης οι ουγγρικές αστυνομικές αρχές.

Ο Γκιόργκι Μπάκοντι, σύμβουλος για θέματα ασφαλείας του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, επιβεβαίωσε πως 20 αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων, καθώς οι μετανάστες εκτόξευσαν πέτρες και κομμάτια μπετόν εναντίον των ανδρών της αστυνομίας, που έκανε από την πλευρά της χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού υπό πίεση.

«Η αστυνομία επίσης συνέλαβε ένα γνωστό τρομοκράτη», δήλωσε ο Μπάκοντι στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο M1, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

«Όταν (η αστυνομία) ξεκίνησε ελέγχους στοιχείων, διαπιστώθηκε ότι αυτός (ο συλληφθείς μετανάστης) είναι μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης, σύμφωνα με τις βάσεις δεδομένων της αστυνομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο τηλεοπτικός σταθμός.

Κλειστό για 30 μέρες το συνοριακό πέρασμα στο Ρόζκε

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της Ουγγαρίας κοινοποίησε στη Σερβία το αίτημά της να μπει «λουκέτο» για 30 ημέρες στο συνοριακό πέρασμα Ρόζκε-Χόργκος, μετά τα επεισόδια.

Πρόκειται για ένα από τα κύρια συνοριακά περάσματα μεταξύ της Σερβίας και του κράτους-μέλους της ΕΕ, που έκλεισε τα σύνορα στους μετανάστες χθες (15/9).

«Μια ομάδα ακραίως επιθετικών μεταναστών επιτίθεται επίμονα ενάντια στην ουγγρική αστυνομία με πέτρες και κομμάτια από μπετόν», δήλωσε τηλεφωνικά στο Reuters ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο.

ouggaria7

«Αυτή η επίθεση έρχεται από την Σερβία, από την σερβική επικράτεια. Για αυτό το λόγο, ζήτησα από τον Σέρβο ομόλογο μου να δώσει εντολή στις σερβικές αρχές να δράσουν άμεσα ενάντια σε αυτήν την επιθετική ομάδα μεταναστών», συμπλήρωσε.

Παράλληλα σήμερα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο της Σλοβενίας STA, ο πρωθυπουργός της χώρας Μίρο Τσέραρ δήλωσε πως θα επιβληθούν προσωρινά συνοριακοί έλεγχοι στα σύνορα της χώρας με την Ουγγαρία εξαιτίας της μεταναστευτικής κρίσης.

Ιρακινός καταδικάστηκε για παράνομη διέλευση των συνόρων με τη Σερβία

Στο μεταξύ, ουγγρικό δικαστήριο έκρινε σήμερα (16/9) ένοχο για παράνομη διέλευση του φράχτη που εκτείνεται κατά μήκος των συνόρων με τη Σερβία έναν Ιρακινό, διατάζοντας την απέλασή του. Είναι η πρώτη απόφαση που παίρνει ένα δικαστήριο στο πλαίσιο της νέας κατασταλτικής πολιτικής που ασκεί η Ουγγαρία έναντι των μεταναστών.

«Αυτό είναι ένα μήνυμα στους άλλους, στους εν δυνάμει ενόχους, ότι δεν πρέπει να διαπράξουν το έγκλημα αυτό», ανέφερε στο δικαστήριο ο δικαστής Κρίστιαν Κεμένες. Στον κατηγορούμενο, που δήλωσε στο δικαστήριο πως ονομάζεται Σουάντι Τάλιμπ, απαγορεύτηκε η είσοδος στην Ουγγαρία για έναν χρόνο. Είχε διασχίσει τον φράχτη χθες, πρώτη ημέρα που άρχισαν να εφαρμόζονται τα μέτρα καταστολής.

Νωρίτερα, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΤΙ είχε μεταδώσει πως η αστυνομία της Ουγγαρίας ξεκίνησε χθες ποινική διαδικασία σε βάρος 35 ανθρώπων για παράνομη διέλευση των συνόρων της χώρας με τη Σερβία.
Το MTI μετέδωσε πως οι ουγγρικές αρχές παρέλαβαν 94 αιτήσεις ασύλου σε δύο ειδικές ζώνες τράνζιτ χθες, από τις οποίες οι 19 απορρίφθηκαν και επτά εφεσιβλήθηκαν. Ανέφερε πως 74 άνθρωποι, 13 οικογένειες και δύο ηλικιωμένοι υπέβαλαν αίτημα για ειδική μεταχείριση.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ουγγρική αστυνομία, οι προσαγωγές μεταναστών ήταν μόλις 366 χθες σε σύγκριση με 9.380 τη Δευτέρα.

Σχετικές ειδήσεις