ΚΟΣΜΟΣ

«Δεν θα δημιουργηθεί στη Σλοβενία διάδρομος για τους πρόσφυγες»

«Δεν θα δημιουργηθεί στη Σλοβενία διάδρομος για τους πρόσφυγες»

Η Σλοβενία δεν θα δημιουργήσει διάδρομο για τη μαζική μεταφορά προσφύγων προς το βορρά, δήλωσε ο Σλοβένος πρωθυπουργός, Μίρο Τσέραρ.

Στην αρχή της εβδομάδας, ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας, Ράνκο Όστογιτς είχε δηλώσει ότι συζήτησε με την ομόλογό του της Σλοβενίας, Βέσνα Γκιόργκος Ζνίνταρ, το ενδεχόμενο δημιουργίας διαδρόμου για το κύμα προσφύγων που κατευθύνεται προς τη Δυτική Ευρώπη.

"Τέτοιες δηλώσεις δεν είναι μόνο άδικες, επειδή υποστηρίζεται κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ, αλλά και επικίνδυνες, γιατί δίνεται υπόσχεση για κάτι που δεν μπορεί να συμβεί. Η Σλοβενία πρέπει να διατηρήσει το καθεστώς Σένγκεν" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας στο δελτίο ειδήσεων του δημόσιου τηλεοπτικού σταθμού TV Slovenija.

"Δεν υπήρξαν ούτε μπορεί να υπάρξουν τέτοιες συζητήσεις. Ποτέ δεν θα επιτρέψουμε κάτι τέτοιο, επειδή έχουμε καθεστώς Σένγκεν στα σύνορα με την Κροατία" είπε ο Σλοβένος πρωθυπουργός.

Ο Μίρο Τσέραρ επέκρινε την Κροατία για αποτυχία να ενημερώσει τη Σλοβενία λεπτομερώς για τις ενέργειές της στο θέμα των προσφυγικών ροών.

Η Κροατία προχώρησε στο κλείσιμο επτά συνοριακών διαβάσεων με τη Σερβία, μετά την άφιξη περίπου 11.000 προσφύγων στην επικράτειά της μέσα σε μία μέρα.

Εκατοντάδες πρόσφυγες έφθασαν στη Σλοβενία στη διάρκεια της νύχτας. Κανένας δεν ζήτησε άσυλο στη χώρα και γι αυτό οι σλοβενικές αρχές σκοπεύουν να τους επαναπροωθήσουν στην Κροατία, η οποία, από την πλευρά της, αρνείται να τους δεχθεί.

Σλοβενικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων διανέμουν νερό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες που φτάνουν στη Σλοβενία. Η πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού της Σλοβενίας, Ρενάτα Μπρουνσκόλε είπε ότι 13.000 εθελοντές βρίσκονται σε επιφυλακή.

Ο Σλοβένος πρωθυπουργός δήλωσε, χθες το βράδυ, ότι πρόσθετοι πόροι θα διατεθούν στο υπουργείο Εσωτερικών και ότι την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί κυβερνητική σύσκεψη για να εξεταστεί πώς θα καλυφθεί το κόστος της προσφυγικής κρίσης από τους προϋπολογισμούς του 2015 και του 2016.

Σχετικές ειδήσεις