ΚΟΣΜΟΣ

Σκόπια: Παρατείνεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα σύνορα

Σκόπια: Παρατείνεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα σύνορα

Η Βουλή των Σκοπίων, με 82 ψήφους υπέρ και καμία κατά, ψήφισε την πρόταση της κυβέρνησης για παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στα νότια και βόρεια σύνορα της χώρας (σ.σ. στα σύνορα με την Ελλάδα και τη Σερβία) μέχρι τις 15 Ιουνίου 2016, υιοθετώντας την εκτίμηση ότι οι αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές θα συνεχιστούν όλο το επόμενο διάστημα.

Ο υπουργός Εσωτερικών των Σκοπίων Μίτκο Τσάβκοβ, αιτιολογώντας στην Βουλή την πρόταση της κυβέρνησης για παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στα σύνορα, ανέφερε ότι αυτή είναι απαραίτητη, καθώς όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι το κύμα προσφύγων και μεταναστών που εισέρχονται και διέρχονται από τα Σκόπια δεν πρόκειται να κοπάσει.

Ο Μίτκο Τσάβκοβ σημείωσε ότι από την αρχή του χρόνου περίπου 300.000 πρόσφυγες και μετανάστες εισήλθαν και διήλθαν από τα Σκόπια.

Η κυβέρνηση των Σκοπίων κήρυξε στις 19 Αυγούστου 2015 κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα νότια και βόρεια σύνορα της χώρας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από τις αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα σύνορα προβλέπει την συμμετοχή του στρατού των Σκοπίων σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Η συμμετοχή του στρατού είναι επιβοηθητική της αστυνομίας.

Όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες που εισέρχονται στα Σκόπια (κυρίως από την ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελή), επιβιβάζονται σε τρένα και λεωφορεία και μεταφέρονται στα σύνορα των Σκοπίων με την Σερβία.

Το προηγούμενο διάστημα είχαν σημειωθεί εντάσεις και επεισόδια στο τμήμα της ουδέτερης ζώνης στο ύψος της Γευγελής, όταν συνοριοφύλακες των Σκοπίων προσπάθησαν να εμποδίσουν ομάδες προσφύγων να εισέλθουν μαζικά στο έδαφος της χώρας.

Σχετικές ειδήσεις