ΚΟΣΜΟΣ

Χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στην Κεντρική Ευρώπη

Χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στην Κεντρική Ευρώπη

Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Κεντρική Ευρώπη, οι «βάρκες του θανάτου» συνεχίζουν τα δρομολόγιά τους στο Αιγαίο και οι χώρες της Ένωσης παραμένουν διχασμένες σχετικά με το πως θα αντιμετωπιστεί το μεγαλύτερο μεταναστευτικό κύμα από την εποχή του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

Η ΕΥΡΩΠΗ ΔΙΧΑΣΜΕΝΗ ΕΧΕΙ ΧΑΣΕΙ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ

Στην Κροατία, εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες προσπάθησαν να κατευθυνθούν βόρεια, παρά τις προσπάθειες των Σλοβένων και των Ούγγρων να τους εμποδίδουν.

Οι εικόνες που έκαναν το γύρο του κόσμου και κατέγραφαν τις Σλοβενικές Αρχές Ασφαλείας να ψεκάζουν με σπρέι πιπεριού αδιακρίτως τους πρόσφυγες δεν τιμούν την Ένωση.

Ουγγαρία και Κροατία είναι «στα μαχαίρια» με την πρώτη να κατηγορεί τη δεύτερη ότι καταπατά το Διεθνές Δίκαιο, στέλνοντας τους μετανάστες στα σύνορα χωρίς να τους καταγράφει.

Εν τω μεταξύ, στην Τουρκία εκατοντάδες άνθρωποι κοιμήθηκαν στον αυτοκινητόδρομο έξω από τη Ανδριανούπολη, μετά την παρέμβαση των τουρκικών Αρχών που τους εμπόδισαν να περάσουν τα σύνορα.

Μία μετά την άλλη οι χώρες της Ένωσης αρχίζουν τους συνοριακούς ελέγχους, γεγονός που αναγκάζει το κύμα των προσφύγων να ακολουθεί μη κεντρικούς δρόμους.

Η Κροατία παρά τις αρχικές της δηλώσεις, που έλεγαν ότι οι πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοι όταν είδε να μπαίνουν στη χώρα περίπου 17.000 άτομα, αποφάσισε να κλείσει και αυτή τα σύνορά της με τη Σερβία. Επιπλέον, άρχισε να στέλνει χωρίς να καταγράφει εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες στα σύνορα με τη Σλοβενία, εξοργίζοντας την ηγεσία της.

Σχετικές ειδήσεις