ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ομπάμα υποσχέθηκε «ειλικρινείς» συζητήσεις μεταξύ Ουάσιγκτον - Πεκίνου

Ο Ομπάμα υποσχέθηκε «ειλικρινείς» συζητήσεις μεταξύ Ουάσιγκτον - Πεκίνου

O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υποδέχθηκε σήμερα τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ και υποσχέθηκε τη διεξαγωγή «ειλικρινών» διμερών συζητήσεων επί των θεμάτων που αποτελούν «αγκάθια» στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών: την εγκληματικότητα στο Διαδίκτυο, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις εδαφικές διεκδικήσεις του Πεκίνου στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Η πρώτη αυτή επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στην Ουάσιγκτον μετά την ανάληψη εξουσίας πραγματοποιείται σε μια εποχή όπου η κινεζική οικονομία καταγράφει νευρικότητα.

«Θα ξεπεράσουμε τις διαφορές μας με ειλικρίνεια» δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα ενώ υποδεχόταν τον Σι στους κήπους του Λευκού Οίκου.

«Ο κόσμος εξελίσσεται (...) όταν ο ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεών μας είναι έντιμος, όταν οι διαφορές επιλύονται με ειρηνικό τρόπο και τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ολόκληρο τον κόσμο γίνονται σεβαστά» προσέθεσε, κάνοντας σαφείς νύξεις στα θέματα που προκαλούν ένταση μεταξύ των δύο χωρών.

Τις τελευταίες ημέρες, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε εκφράσει ανοικτά τις ανησυχίες του σχετικά με ένα νομοσχέδιο που προετοιμάζεται στο Πεκίνο το οποίο θα περιορίσει το πεδίο δράσης των ξένων μη κυβερνητικών οργανώσεων και «θα περιορίσει ακόμη περισσότερο το πεδίο της κοινωνίας των πολιτών στην Κίνα».

Χωρίς να μιλήσει άμεσα για τα θέματα που χωρίζουν την ΗΠΑ και την Κίνα, ο Σι από την πλευρά του επισήμανε την ανάγκη να γίνονται σεβαστά «τα δικαιώματα και οι ανησυχίες» καθενός.

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή από μια συνεργασία όπου όλοι θα βγουν κερδισμένοι» τόνισε, ενώ τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών με στόχο «να γραφθεί ένα νέο κεφάλαιο» στις σχέσεις ΗΠΑ- Κίνα.

Οι Μπαράκ Ομπάμα και Σι Τζινπίνγκ παρουσίασαν το κοινό τους όραμα σχετικά με την επίτευξη μιας συμφωνίας σε παγκόσμιο επίπεδο για την κλιματική αλλαγή και εξέθεσαν τα νέα βήματα που αναμένεται να γίνουν για να ανταποκριθούν στο αίτημα μείωσης των εκπομπών αεριών που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Στα βήματα αυτά περιλαμβάνεται η επιβεβαίωση από τον Σι ότι η Κίνα θα εγκαταστήσει ένα σύστημα επιβολής ανώτατων ορίων και αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε εθνικό επίπεδο το 2017 με στόχο τον περιορισμό των εκπομπών σε ολόκληρη την χώρα. Τέτοιου είδους συστήματα θέτουν όρια στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και επιτρέπουν στις εταιρείες να αγοράσουν και να πουλήσουν το δικαίωμα να παράγουν εκπομπές.

Η κοινή αυτή διακήρυξη αποτελεί ενδεχομένως το «φωτεινότερο» σημείο στην επίσημη επίσκεψη του Σι στην Ουάσιγκτον καθώς οι δύο ηγέτες καλούνται να συζητήσουν θέματα που προκαλούν εντάσεις όπως η διαδικτυακή κατασκοπεία και οι οικονομικές πολιτικές της Κίνας.

Το Πεκίνο ανακοίνωσε επιπλέον σήμερα ότι θα αποδεσμεύσει το ποσό των 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων με στόχο να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, μια σημαντική οικονομική βοήθεια από μια αναπτυσσόμενη οικονομία.

Από την πλευρά της η Ουάσιγκτον επανέλαβε τη δέσμευσή της να εκταμιεύσει το ποσό των 3 δισ. δολαρίων προς το Ταμείο του ΟΗΕ για το κλίμα.

Σχετικές ειδήσεις