ΚΟΣΜΟΣ

Λευκορωσία: Άνετος νικητής ο τελευταίος «δικτάτορας» της Ευρώπης

Λευκορωσία: Άνετος νικητής ο τελευταίος «δικτάτορας» της Ευρώπης

Άνετα, καταλαμβάνοντας για πέμπτη φορά τον προεδρικό θώκο, αναμένεται να επικρατήσει ο απερχόμενος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο, σύμφωνα με τα exit poll που διενεργήθηκαν, στο πλαίσιο των προεδρικών εκλογών της Λευκορωσίας.

Η επανεκλογή του Λουκασένκο πριν από πέντε χρόνια είχε πυροδοτήσει μαζικές διαδηλώσεις, ωστόσο η υποστήριξη στον ηγέτη που κυβερνά τη χώρα τα τελευταία 20 χρόνια έχει αυξηθεί, αφού ανέλαβε το ρόλο του εγγυητή της σταθερότητας μεσούσης της οικονομικής κρίσης και της σύρραξης με τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Η Δύση είχε για μεγάλο χρονικό διάστημα απομονώσει τον Λευκορώσο πρόεδρο, τον οποίο, το 2005, η τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, είχε μάλιστα χαρακτηρίσει ως «τον τελευταίο δικτάτορα της Ευρώπης», λόγω της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα του, αλλά και της καταστολής των πολιτικών του αντιπάλων.

Σημειώνεται ότι ο Λουκασένκο είχε επιβάλει οικονομικές κυρώσεις σε βάρος ορισμένων αξιωματούχων και εταιρειών της Λευκορωσίας.

Ωστόσο, η κριτική που άσκησε σχετικά με την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσία πέρυσι, το γεγονός ότι η χώρα του φιλοξένησε τις ειρηνευτικές συνομιλίες για το ουκρανικό ζήτημα, αλλά και το ότι ο ίδιος έδωσε χάρη σε έξι ηγέτες της αντιπολίτευσης τον Αύγουστο, είναι στοιχεία που υποδεικνύουν, σύμφωνα με παρατηρητές, πως ο Λουκασένκο επιχειρεί να βελτιώσει την εικόνα του έναντι των χωρών της Δύσης.

«Κάναμε πράξη ό,τι μας ζήτησε η Δύση την παραμονή των εκλογών. Εάν υπάρχει η βούληση στη Δύση να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας, κανείς και τίποτα δεν μπορεί να το αποτρέψει αυτό», υπογράμμισε ο Λουκασένκο μόλις άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, προσθέτοντας: «Η μπάλα βρίσκεται τώρα αποκλειστικά στο γήπεδο της Δύσης».

Τα exit poll που δόθηκαν στη δημοσιότητα καταδεικνύουν ότι ο Λουκασένκο θα επικρατήσει συγκεντρώνοντας το 80-84% των ψήφων, καταγράφοντας μικρή άνοδο σε σχέση με το 80% που έλαβε στις εκλογές του 2010, ενώ το ποσοστό συμμετοχής ήταν στο 81% δύο ώρες πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας, σύμφωνα με την κεντρική εφορευτική επιτροπή.

Κανείς από τους τρεις αντιπάλους του Λουκασένκο στις σημερινές εκλογές δεν αντιπροσωπεύει σοβαρή απειλή για εκείνον και τα στελέχη της αντιπολίτευσης που προέτρεψαν τους ψηφοφόρους να μποϊκοτάρουν τις εκλογές.

«Ο Λουκασένκο και το σύστημά του είναι ένα αδιέξοδο. Δεν υπάρχει επιλογή, αλλά υπάρχει η επιλογή να μην είμαστε πρόβατα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ανατόλι Λεμπέντκο, ηγέτης της αντιπολίτευσης σε μια αντικυβερνητική διαδήλωση το Σάββατο (10/10) όπου συμμετείχαν λίγες εκατοντάδες άνθρωποι.

Σχετικές ειδήσεις