ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας και σχέδιο δράσης για τον περιορισμό της ροής μεταναστών στην Ευρώπη

Συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας και σχέδιο δράσης για τον περιορισμό της ροής μεταναστών στην Ευρώπη

Τον καταρτισμό σχεδίου δράσης που ως απώτερο στόχο έχει τη μείωση της ροής μεταναστών προς την Ευρώπη, αποφάσισαν από κοινού Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία κατά τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Η ΑΓΚΥΡΑ ΟΦΕΙΛΕΙ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΔΡΑΣΗ ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ

Το Σχέδιο εγκρίθηκε από τους 28 Ευρωπαίους ηγέτες και θεωρείται ως σημαντικό βήμα για την εν μέρει λύση του προβλήματος, γεγονός που «ανάγκασε» τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, να συγχαρεί την Επιτροπή για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τις τουρκικές Αρχές.

T2

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η Τουρκία αποδέχθηκε το αίτημα των Ευρωπαίων να ανασχέσει τη ροή των προσφύγων προς την Ευρώπη, ενώ η Ε.Ε. δεσμεύθηκε να αυξήσει τη χρηματοδότηση προς την Τουρκία (το ύψος της παραμένει υπό διαπραγμάτευση), αλλά και να επιταχύνει τη διαδικασία για την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

T3

«Η επιτάχυνση της διαδικασίας δε σημαίνει ότι η απελευθέρωση των θεωρήσεων θα γίνει χωρίς να έχει πρώτα εκπληρώσει η Τουρκία τα κριτήρια που ορίζουν οι κανόνες», διευκρίνισε ο Γιούνκερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης για το μεταναστευτικό.

Εκτίμησε, δε, ότι η αξιολόγηση για την πορεία της Τουρκίας προς την εκπλήρωση των κριτηρίων θα πραγματοποιηθεί την Άνοιξη του 2016.

T4

Ο Τουσκ συμπλήρωσε ότι θα υπάρχει «ξεκάθαρη σύνδεση» μεταξύ των επιδόσεων της Τουρκίας στην ανάσχεση της ροής των προσφύγων και της απελευθέρωσης της βίζας. Συμπλήρωσε, δε, ότι για να γίνει ακόμη πιο αποτελεσματική η φύλαξη των συνόρων, θα ενισχυθεί ο ρόλος της Frontex, η οποία θα μπορεί πλέον να πραγματοποιεί απευθείας επιστροφές παράνομων μεταναστών. Όπως αποκάλυψε, τέλος, ο Τουσκ, οι 28 ηγέτες έκαναν μια πρώτη συζήτηση για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου.

T5

Σχετικές ειδήσεις