ΚΟΣΜΟΣ

Η νίκη του Ερντογαν στην Τουρκία και οι παράπλευρες απώλειες

Η νίκη του Ερντογαν στην Τουρκία και οι παράπλευρες απώλειες

Ο σουλτάνος του Βοσπόρου Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν τα κατάφερε αφού ο κόσμος προτίμησε την σταθερότητα που υποσχόταν προεκλογικά το AKP, από τα ανασφαλή άλματα, ακολουθώντας τον Ερντογάν σε μια πορεία που οπως έχει δείξει ξέρει που θα βγάλει.

Αποστολή Τουρκία Μαρία Γιαχνάκη

Η αυτοδυναμία που κανείς δεν πίστευε οτι θα καταφέρει να πάρει το AKP τελικά είναι γεγονός Ο πρόεδρος του κόμματος Αχμετ Νταβούτογλου με ενα tweet του αμέσως μετά τη νίκη εξέφρασε την ικανοποίηση του :

"Ilhamdulilela "που σημαίνει δόξα το Θεό !

Κι αμέσως μετά έφτασε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος του AKP στην Άγκυρα από οπού απηύθυνε μήνυμα στον Τουρκικό λαό έχοντας στο πλάι του την σύζυγο του .

Από ότι φάνηκε τελικά τα exit polls έπεσαν έξω στα αποτελέσματά τους , όπως έξω έπεσαν και οι αναλυτές που αποδείχθηκε ότι ήταν τελικά πολύ μακριά από τον λαό και τις πεποιθήσεις του !

Κανείς στην Τουρκία δεν διάβασε σωστά την σκέψη του τουρκικού λαού και αυτό αποδείχθηκε περίτρανα στο αποτέλεσμα.

Όμως τι είναι αυτό που παρά τα σκάνδαλα και την εκβιαστική τακτική Ερντογάν ο κόσμος τον ακολούθησε ;

Είναι γεγονός ότι οι υποσχέσεις του κυβερνώντος κόμματος απέδωσαν καρπούς: Υποσχέθηκε προεκλογικά αυξήσεις στις συντάξεις , φοροελαφρύνσεις και επιδοτήσεις σε νέες επιχειρήσεις.

Αυτό όμως απο μόνο του δεν θα ήταν ικανό !

Ο συνδυασμός όμως των υποσχέσεων Ερντογάν με τα λάθη που έκαναν οι αρχηγοί άλλων κομμάτων ήταν σωτήρια για τον Ερντογάν. Για παράδειγμα ο αρχηγός του MHP ,Μπαχτσελί διαχειρίστηκε λανθασμένα το θέμα των συνομιλιών αφού δεν δέχθηκε να συζητήσει για το θέμα των Κούρδων και την επίτευξη ειρηνικής διαδικασίας καθόλου τραβώντας το σκοινί.

Αρκετοί ψηφοφόροι λοιπόν έφυγαν από τους MHP και πήγαν στο AKP όπως εξηγούν το αποτέλεσμα οι αναλυτές . Αυτό δείχνει το ποσοστό που απώλεσαν διότι αυτό το κέρδισε το AKP.

Απώλειες όμως είχε και το Κουρδικό κόμμα το οποίο υπέστη μεγάλο σοκ απο το αποτέλεσμα ιδιαίτερα μετά τις δολοφονίες των Κούρδων στις διαδηλώσεις της Άγκυρας.

Όμως ακόμη και οι απώλειες του κουρδικού κόμματος εξηγούνται αφού μετά το καλοκαιρινό χτύπημα, το PKK άρχισε να βάζει βόμβες και αυτό το χρεώθηκε το HDP αφού αυτό που επικοινωνήθηκε εσκεμμένα, ήταν ότι οι Κούρδοι είναι τρομοκράτες .

Ο τουρκικός λαός λοιπόν που μόλις το 2013 βγήκε απο μια οικονομική κρίση δεν θα θυσίαζε με τίποτα αυτήν την πορεία φοβούμενος οτι αν το AKP δεν θα είναι στην εξουσία τότε θα υπάρξει αστάθεια ! Άλλωστε αυτό ήταν και το μοναδικό θέμα συζήτησης προεκλογικά με αποτέλεσμα ο λαός να ποτιστεί.

Τώρα το αποτέλεσμα αυτό σίγουρα έχει τρομοκρατήσει τις μειονότητες της Τουρκίας και κυρίως τους Κούρδους που ως τώρα είχαν τραγική εμπειρία από το καθεστώς. Το κλίμα φόβου και η κουλτούρα της σκιάς πάνω από τα κεφάλια τους και πάλι θα απειλεί την καθημερινότητά τους, που σίγουρα δεν θα είναι ρόδινη !

Η άποψη από την άλλη πλευρά ότι ο τουρκικός λαός μέσα στην αμάθειά του νιώθει ασφάλεια με τον ηγέτη Ερντογάν και το επιτελείο του ενισχύεται ακόμη περισσότερο μετά το αποτέλεσμα!

Σχετικές ειδήσεις