ΚΟΣΜΟΣ

Ποιος έριξε το ρωσικό αεροπλάνο; Διχασμένοι οι ειδικοί

Ποιος έριξε το ρωσικό αεροπλάνο; Διχασμένοι οι ειδικοί

Οι Ρώσοι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι το Airbus A321 έγινε κομμάτια ενόσω βρισκόταν στον αέρα. Όλα έγιναν στον εναέριο χώρο της Αιγύπτου όπου δραστηριοποιούνται η Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος. Είναι όμως έργο τους; Αυτό είναι κάτι στο οποίο οι ειδικοί εμφανίζονται διχασμένοι.

Το αεροπλάνο σταμάτησε να εκπέμπει σήμα 23 λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Sharm el-Sheikh. Ο Alexander Neradko, επικεφαλής της ρωσικής αεροπορίας επιβεβαίωσε ότι το αεροπλάνο διαλύθηκε στον αέρα αλλά αρνήθηκε να κάνει σχόλια για τα αίτια της καταστροφής. Την ίδια στιγμή αναλυτές στο θέμα της τρομοκρατίας θεωρούν ότι μπορεί να υπήρχε βόμβα στο αεροπλάνο.

plane russia

Το γεγονός ότι δεν υπήρξε εκπομπή κανενός σήματος κινδύνου κάνουν πρακτικά αδύνατη την εκδοχή της μηχανικής βλάβης, υποστηρίζει ο καθηγητής terrorism Michael Clarke, Γενικός Διευθυντής του Royal United Services Institute. Όταν ένα αεροπλάνο καταστρέφεται στα 31.000 πόδια και τελικώς σπάει στα δύο και πέφτει στο έδαφος μας λέει, ότι υπήρξε έκρηξη υποστηρίζει.

plane russia1

Ο ίδιος στηρίζει την εκδοχή αυτή λόγω του ότι η συγκεκριμένη η περιοχή δεν ελέγχεται πλήρως από την αιγυπτιακή κυβέρνηση. Από την άλλη, αναφέρει, οι τρομοκράτες δεν έχουν τη δυνατότητα εξ όσων γνωρίζουμε να στοχεύσουν σε τέτοιο ύψος. Δεν έχουμε καμία πληροφορία για ύπαρξη οπλισμού τέτοιου τύπου στις τάξεις των τζιχαντιστών. Η εκδοχή για επίθεση από εδάφους είναι μάλλον εκτός συζήτησης.

Σχετικές ειδήσεις