ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Οι αντάρτες απέσυραν τα βαριά όπλα από το Ντονέτσκ – Δεν επιβεβαιώνει ο ΟΑΣΕ

Ουκρανία: Οι αντάρτες απέσυραν τα βαριά όπλα από το Ντονέτσκ – Δεν επιβεβαιώνει ο ΟΑΣΕ

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ ανακοίνωσαν σήμερα ότι ολοκλήρωσαν το τελευταίο στάδιο της απόσυρσης των όπλων τους από τη γραμμή του μετώπου, όπως προέβλεπε η συμφωνία που είχε συναφθεί στα τέλη του Σεπτεμβρίου ανάμεσα στους αντιμαχόμενους για να εδραιωθεί η εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία.

«Αποπερατώσαμε την τελευταία απόσυρση όπλων, μεταφέραμε 9 όλμους προς το Ιλοβάισκ (σ.σ. νοτιοανατολικά του Ντονέτσκ). Όλα εκτυλίχθηκαν όπως προβλεπόταν (...). Δεν πρόκειται να γίνουν άλλες αποσύρσεις οπλισμού», ανέφερε σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Έντουαρντ Μπασούριν, ένας εκπρόσωπος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ.

Από την πλευρά του Κιέβου, ένας εκπρόσωπος της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης», κατά την ορολογία που χρησιμοποιεί η ουκρανική κυβέρνηση όταν αναφέρεται στην ένοπλη σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η απόσυρση των όπλων θα έχει ολοκληρωθεί την 7η Νοεμβρίου.

Στην γειτονική περιοχή Λουγκάνσκ οι δύο πλευρές είχαν ανακοινώσει πως ολοκλήρωσαν την απόσυρση του βαρέος οπλισμού τους—των αρμάτων μάχης, των πυροβόλων με διαμέτρημα χαμηλότερο των 100 χιλιοστών, των όλμων...—από τα μέτωπα τον Οκτώβριο.

Η επιχείρηση οργανώθηκε υπό την επίβλεψη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο οποίος πάντως δεν επιβεβαίωσε σήμερα την πλήρη απόσυρση των όπλων από πλευράς ανταρτών.

«Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι καταγράψαμε πολλές ανωμαλίες στη διαδικασία απόσυρσης και καλώ όλα τα μέρη να αξιοποιήσουν τις επόμενες ημέρες» ώστε να επιτευχθεί η πλήρης απομάκρυνση των βαρέων όπλων από τα μέτωπα, τόνισε ο Αλεξάντερ Χουγκ, υποδιευθυντής της αποστολής του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο.

Αψιμαχίες, κυρίως με αυτόματα τουφέκια και εκτοξευτήρες αυτοπροωθούμενων οπλοβομβίδων, συνεχίζουν να καταγράφονται στην ανατολική Ουκρανία, παρότι οι μάχες έχουν ουσιαστικά ανασταλεί εδώ και πάνω από δύο μήνες, μετά τη νέα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που συνήφθη την 1η Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τον Χουγκ, καταγράφεται «αξιοσημείωτη κλιμάκωση των βιαιοτήτων γύρω από το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ», όπου «από την Κυριακή έχουμε καταγράψει 114 εκρήξεις».

Ο πόλεμος στην ανατολική Ουκρανία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 8.000 ανθρώπους αφότου ξέσπασε τον Απρίλιο του 2014.

Σχετικές ειδήσεις