ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Σημαντική νίκη του στρατού κατά του Ισλαμικού Κράτους

Συρία: Σημαντική νίκη του στρατού κατά του Ισλαμικού Κράτους

Την πρώτη σημαντική νίκη τους απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος, καθώς έσπασαν την πολιορκία του στρατιωτικού αεροδρομίου του Κουέιρες, κοντά στο Χαλέπι, που συνεχιζόταν εδώ και δύο χρόνια, κατάφεραν οι ένοπλες δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Ανιχνευτές του στρατού μπήκαν αργά το απόγευμα στο αεροδρόμιο, ενώ οι στρατιώτες πυροβολούσαν στον αέρα για να εκφράσουν τη χαρά τους για την εξέλιξη αυτή», ανέφερε ένας φωτορεπόρτερ που συνεργάζεται με το Γαλλικό Πρακτορείο. «Οι στρατιώτες μπήκαν στο αεροδρόμιο από τη δυτική πλευρά, όμως μαχητές του ΙΚ εξακολουθούν να βρίσκονται σε άλλους τομείς γύρω από αυτό», διευκρίνισε η ίδια πηγή.

«Ο αραβικός συριακός στρατός ενώθηκε με τις δυνάμεις που υπερασπίζονταν την αεροπορική βάση στο αεροδρόμιο του Κουέιρες», μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση διαβεβαιώνοντας ότι οι μαχητές του ΙΚ έχουν σκοτωθεί.

Το αεροδρόμιο, στα ανατολικά του Χαλεπιού, το πολιορκούσαν αρχικά οι αντάρτες, από τον Απρίλιο του 2013. Μετά από σφοδρές μάχες μεταξύ των τζιχαντιστών και των ανταρτών, τον Ιανουάριο του 2014, οι τελευταίοι εκδιώχθηκαν αλλά η πολιορκία συνεχίστηκε, αυτή τη φορά από το ΙΚ.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι μάχες μεταξύ του ΙΚ και του συριακού στρατού συνεχίζονται στα ανατολικά, τα δυτικά και τα βόρεια του αεροδρομίου. «Η επιχείρηση για την ανακατάληψη του αεροδρομίου ξεκίνησε στα τέλη Σεπτεμβρίου με τη στήριξη Ιρανών, μαχητών της σιιτικής Χεζμπολάχ και της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας», ανέφερε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, Ράμι Αμπντελ Ραχμάν.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι αυτή η επιτυχία του καθεστώτος, αν επιβεβαιωθεί, θα μπορούσε να επιτρέψει στα ρωσικά αεροσκάφη να αναπτυχθούν στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο ενισχύοντας τη δύναμη πυρός τους, κυρίως στην επαρχία του Χαλεπιού.

Σχετικές ειδήσεις