ΚΟΣΜΟΣ

Οικονομική στήριξη 3 δισ. ευρώ από την ΕΕ για τη Τουρκία για το προσφυγικό

Οικονομική στήριξη 3 δισ. ευρώ από την ΕΕ για τη Τουρκία για το προσφυγικό

Το ποσό των 3 δισ. ευρώ θα διαθέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία (το μισό ποσό θα προέρχεται από τα ευρωπαϊκά όργανα και το άλλο μισό από τα κράτη-μέλη) για τις εγκαταστάσεις φιλοξενίας προσφύγων.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οικονομική βοήθεια προς την Άγκυρα έρχεται μετά από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για «περαιτέρω ουσιαστική οικονομική στήριξη» της Τουρκίας για τους πρόσφυγες.

Σημειώνεται επίσης ότι το Σχέδιο Δράσης Ε.Ε. - Τουρκίας προβλέπει την παροχή «άμεσης και συνεχούς ανθρωπιστικής βοήθειας» της Ε.Ε. προς την Άγκυρα, προκειμένου η χώρα να μπορέσει να διαχειριστεί πάνω από 2.000.000 πρόσφυγες και αιτούντων ασύλου που βρίσκονται στο έδαφός της, υπό προσωρινή προστασία.

«Για να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση, η Ε.Ε. πρέπει να εντείνει τη συνεργασία της με την Τουρκία και η Τουρκία με την Ε.Ε.», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς.

«Η Ε.Ε. και η Τουρκία πρέπει να εργαστούν από κοινού και να εφαρμόσουν το Κοινό Σχέδιο Δράσης το οποίο θα βάλει σε τάξη τις μεταναστευτικές ροές και θα βάλει φρένο στην παράνομη μετανάστευση. Τα χρήματα αυτά θα βοηθήσουν στη βελτίωση της καθημερινής ζωής των Σύρων που αναζητούν καταφύγιο στην Τουρκία», συμπλήρωσε.

Η ΕΕ θα προσφέρει επίσης επιτάχυνση των συνομιλιών για την απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδου και αναβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων.

Η αναβάθμιση αυτή, μεταφράζεται σε τακτικές συνόδους ΕΕ-Τουρκίας, και όπως επισημαίνουν κοινοτικοί αναλυτές, είναι το μοναδικό αντάλλαγμα που μπορούν να προσφέρουν ελεύθερα οι διαπραγματευτές των ευρωπαϊκών οργάνων.

Όσον αφορά στην απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδου, η κυρίαρχη εκτίμηση είναι ότι η ΕΕ μπορεί να προβεί μόνο σε μια δήλωση, αλλά δεν είναι σε θέση να παραιτηθεί από τις τεχνικές απαιτήσεις της.

Την ίδια στιγμή, χαμηλές είναι οι προσδοκίες ως προς τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες πληροφορίες, την Τουρκία θα εκπροσωπήσει ο Πρωθυπουργός Νταβούτογλου και όχι ο Πρόεδρος Eρντογάν, γεγονός που μειώνει τις πιθανότητας επίτευξης μιας σημαντικής και παραγωγικής συμφωνίας στο θέμα της διαχείρισης των προσφυγικών ροών.

Σχετικές ειδήσεις