ΚΟΣΜΟΣ

Μπατακλάν: Αυτό είναι το sms που οδήγησε στην αναγνώριση του τρίτου βομβιστή αυτοκτονίας

Μπατακλάν: Αυτό είναι το sms που οδήγησε στην αναγνώριση του τρίτου βομβιστή αυτοκτονίας

«Ο γιος σου πέθανε ως μάρτυρας με τους αδελφούς του την 13η Νοεμβρίου», το sms που οδήγησε στην αναγνώριση του τρίτου μακελάρη του Μπατακλάν.

«Ο γιος σου πέθανε ως μάρτυρας με τους αδελφούς του την 13η Νοεμβρίου», αυτό το γραπτό μήνυμα που έστειλε από τη Συρία με το κινητό της τηλέφωνο η σύζυγος του Φουέντ Μοχάμεντ Αγκάντ στη μητέρα του βοήθησε τις γαλλικές αρχές στο να ξετυλίξουν το κουβάρι της ταυτοποίησης του τρίτου βομβιστή αυτοκτονίας του Μπατακλάν, σύμφωνα με τη δικηγόρο της οικογένειας.

«Η μητέρα του Φουέντ Μοχάμεντ Αγκάντ έλαβε αυτό το μήνυμα στα τέλη Νοεμβρίου. Με ειδοποίησε αμέσως κι ενημερώσαμε τη Δικαιοσύνη» δήλωσε σήμερα η Φρανσουάζ Κοτά στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Αμέσως πέρασε από το μυαλό της η τρομακτική ιδέα ότι (ο γιος) της ήταν ενδεχομένως ένας από τους βομβιστές αυτοκτονίας του Μπατακλάν», δήλωσε η δικηγόρος στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επισημαίνοντας ότι η γυναίκα έλαβε το μήνυμα πριν από 10 ημέρες.

Οι αρχές κατόπιν συνέκριναν το DNA της μητέρας του καμικάζι με το DNA του ιδίου και έτσι κατάφεραν να αναγνωρίσουν το τελευταίο μέλος της ομάδας που αιματοκύλισε τον χώρο συναυλιών, εκτελώντας 90 ανθρώπους την 13η Νοεμβρίου.

Ο Φουέντ Μοχάμεντ Αγκάντ, ηλικίας 23, ετών με καταγωγή από την κοινότητα Βισενμπούρ στην Αλσατία είχε φύγει για τη Συρία, όπως και οι δύο άλλοι δράστες της επίθεσης στο Μπατακλάν, ο Ομάρ Ισμαήλ Μοστεφάι και ο Σαμί Αμιμούρ.

Μετέβη εκεί στα τέλη του 2013 με τον αδελφό του και 8 φίλους από τη συνοικία Μαϊνάου στο Στρασβούργο. Από αυτούς τους 10 νέους, οι αδελφοί Μουράντ και ο Γιασίν Μπουντζελάλ σκοτώθηκαν πολεμώντας στις τάξεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και επτά εξ αυτών επέστρεψαν στη Γαλλία, όπου συνελήφθησαν τον Μάιο του 2014.Μόνο ο Αγκάντ παρέμεινε στη Συρία.

«Ο αδελφός του ήθελε να επιστρέψει καθώς έλεγε ότι δεν άντεχε πλέον την κατάσταση εκεί. Ο Φουέντ έλεγε αντιθέτως στη μητέρα ότι ήταν πολύ ευτυχισμένος. Είχε παντρευτεί και είχε μόλις αποκτήσει ένα παιδί», ανέφερε η Κοτά.

«Για εκείνον, δεν υπήρχε θέμα να επιστρέψει στη Γαλλία. Έλεγε ότι ήθελε να σκοτωθεί διαπράττοντας μια επίθεση αυτοκτονίας στο Ιράκ. Η οικογένεια δεν είχε νέα για εκείνον από τον Αύγουστο», προσέθεσε η ίδια.

Ο τζιχαντιστής είχε βρεθεί, σύμφωνα με μια δικαστική πηγή, στο επίκεντρο μιας έρευνας των υπηρεσιών πληροφοριών της Γαλλίας για ριζοσπαστικοποίηση και η Ιντερπόλ είχε εκδώσει σήμα αναζητώντας πληροφορίες που θα βοηθούσαν στον εντοπισμό του, την εξακρίβωση της ταυτότητάς του και της καταγωγής του.

Ο Αγκάντ έφυγε από το Στρασβούργο τον Δεκέμβριο του 2013, επέστρεψε επομένως στην Ευρώπη με πλαστά έγγραφα, αφού σε διαφορετική περίπτωση οι αρχές θα ήταν σε θέση να τον εντοπίσουν.

Από την πλευρά του, ο πατέρας του βομβιστή, ο Σαΐντ Μοχάμεντ Αγκάντ, είπε σε δημοσιογράφους ότι δεν είχε νέα του γιου του εδώ και 2 χρόνια και διαβεβαίωσε ότι θα τον «σκότωνε» με τα ίδια του τα χέρια «πριν» διαπραχθούν οι επιθέσεις, εάν γνώριζε τα σχέδιά του.

Σχετικές ειδήσεις