ΚΟΣΜΟΣ

Τα λάθη του Μέρντοχ που οδήγησαν στην καταστροφή

Τα λάθη του Μέρντοχ που οδήγησαν στην καταστροφή
Σοκ έχει προκαλέσει σε όλο τον κόσμο το κλείσιμο μετά από 168 χρόνια κυκλοφορίας, της βρετανικής εφημερίδας News of the World. Ο μεγιστάνας Ρούπερτ Μέρντοχ...

Σοκ έχει προκαλέσει σε όλο τον κόσμο το κλείσιμο μετά από 168 χρόνια κυκλοφορίας, της βρετανικής εφημερίδας News of the World. Ο μεγιστάνας Ρούπερτ Μέρντοχ – στον εκδοτικό όμιλο το οποίου ανήκει η εφημερίδα αποφάσισε αιφνιδιαστικά να κλείσει το εβδομαδιαίο ταμπλόιντ έντυπο, μετά την εμπλοκή του στο σκάνδαλο των υποκλοπών που συγκλονίζει τη Βρετανία.

Οι τίτλοι τέλους για τη News of the World «γράφτηκαν» από το γιό του πολυεκατομμυριούχου, τον Τζέιμς Μέρντοχ ο οποίος, επικαλούμενος την «αιμορραγία» από τους διαφημιστές, που άρχισαν να αποσύρουν καταχωρήσεις διαφημιζόμενων εταιρειών, ανακοίνωσε στα αιφνιδιασμένα 200 μέλη του προσωπικού: «Αυτή την Κυριακή θα κυκλοφορήσει το τελευταίο τεύχος των News of the World».

Η υπόθεση των υποκλοπών «μετρά» πλέον, περίπου, μια δεκαετία δικαστικών ερευνών. Ήδη έχουν καταδικασθεί σε φυλάκιση, το 2007, ένας δημοσιογράφος και ένας ιδιωτικός ντεντέκτιβ, που συνεργάζονταν με την εν λόγω εφημερίδα.

Αλλά, τα νέα ευρήματα της συνεχιζόμενης έρευνας, προκάλεσαν τη λαϊκή κατακραυγή και τη δημόσια καταδίκη της News of the World, για ανήθικη και εγκληματική συμπεριφορά.

Οι αιτιάσεις κατά της εφημερίδας έχουν να κάνουν με δωροδοκία αξιωματικών της αστυνομίας, παγίδευση των φωνητικών μηνυμάτων δολοφονημένων μαθητριών, υποκλοπές τηλεφώνων συγγενών Βρετανών στρατιωτών, που σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν και θυμάτων τρομοκρατικών επιθέσεων, αλλά και παγιδεύσεις τηλεφώνων πολιτικών, διασημοτήτων, ακόμα και μελών της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας.

Μάλιστα, η αστυνομία υποστηρίζει ότι διενεργεί έρευνες για 4.000 ονόματα ανθρώπων, για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι είχαν τεθεί στο «στόχαστρο» της News of the World.

Η κατακραυγή είναι γενική στη Βρετανία από το θράσος των στελεχών της ταμπλόιντ εφημερίδας που δεν σεβάστηκαν τίποτα. Μάλιστα, επειδή κανείς δεν μπορεί να φανταστεί τις πλήρεις διαστάσεις των υποκλοπών, η ηγεσία της αστυνομίας διέταξε να διερευνηθούν όλες οι δολοφονίες, απαγωγές ή επιθέσεις εναντίον παιδιών που γνώρισαν μεγάλη δημοσιότητα μετά το 2001 - ανάλογη με εκείνη της Μίλι Ντάουλερ.

Η αστυνομία μελετά ήδη τις 11.000 σελίδες σημειώσεων που κράτησε ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Γκλεν Μάλκερ ο οποίος κατ' εντολήν της διεύθυνσης της εφημερίδας παρακολουθούσε δεκάδες άτομα. Ο Μάλκερ που βρίσκεται στη φυλακή ζήτησε συγγνώμη «από όσους πόνεσε ή εξόργισε με τη δραστηριότητά» του, εξηγώντας όμως ότι «το να δουλεύεις για τη "News of the World" δεν ήταν ποτέ εύκολο, καθώς υπήρχε διαρκής πίεση. Καταλάβαινα ότι ξεπερνούσα τα όρια αλλά δεν γινόταν αλλιώς».

Όλα αυτά τα νέα στοιχεία έχουν αντίκτυπο στον εκδοτικό όμιλο του Ρούπερτ Μέρντοχ και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη, επιχειρηματικά στιγμή, καθώς ο μεγιστάνας σχεδιάζει να θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό του τον τηλεοπτικό κολοσσό «British Sky Broadcasting».

Όπως, λένε οι γνωρίζοντες, που καθόλου δεν αιφνιδιάστηκαν από την απόφαση του Μέρντοχ, αυτή η τηλεοπτική επιχείρηση είναι περισσότερο πολύτιμη από όλες τις Βρετανικές εφημερίδες του ομίλου του μεγιστάνα.

Τώρα εικάζεται ότι ο δημοσιογραφικός όμιλος του Μέρντοκ θα μετατρέψει την Sun, την καθημερινή ταμπλόιντ με την μεγαλύτερη κυκλοφορία στην Βρετανία σε κυριακάτικη για να καλύψει την αγορά του κυριακάτικου Τύπου.