ΚΟΣΜΟΣ

Ρέντσι: «Δεν θα τους επιτρέψουμε να καταστρέψουν την Συνθήκη Σένγκεν»!

Ρέντσι: «Δεν θα τους επιτρέψουμε να καταστρέψουν την Συνθήκη Σένγκεν»!

Άστραψε και βρόντηξε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι από το νησί Βεντονένε της Κεντρικής Ιταλίας όπου βρίσκεται.

Το Βεντοτένε όπου το 1944 πολιτικοί εξόριστοι, εχθροί του φασισμού είχαν συγγράψει το πρώτο Μανιφέστο για μία ενωμένη Ευρώπη, επέλεξε ο Ματέο Ρέντσι να ρίξει τα βέλη του σε όσους «ταυτίζουν την Ευρώπη μόνον με μία ξεθωριασμένη συζήτηση σχετικά με τους περιορισμούς και δεσμεύσεις», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.

Για τον Ματέο Ρέντσι «όποιος θέλει να καταστρέψει την Συνθήκη Σένγκεν θέλει να καταστρέψει την Ευρώπη». Προειδοποίησε πως: «Δεν θα του το επιτρέψουμε».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ιταλικής κυβέρνησης, «το μέλλον της Ευρώπης δεν έχει ακόμη γραφτεί και για τον λόγο αυτό χρειάζεται την Ιταλία όχι ως διεκδίκηση αλλά ως αξιοπρέπεια εκείνου που έχει επίγνωση της ιστορίας του» .

Δήλωσε ο Ρέντσι: «Η Ευρώπη κινδυνεύει να γκρεμιστεί όταν χάνει την σημασία της η ίδια η ταυτότητά της».

Στο πλαίσιο των δηλώσεών του –οι οποίες ως φαίνεται έχουν πολλούς αποδέκτες – ο Ιταλός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως: «Δεν κάνουμε νάζια και δεν πρόκειται για την διεκδίκηση ενός επιβεβλημένου εθνικού συμφέροντος. Προσπαθούμε να ξαναδώσουμε στην Ευρώπη τα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει».

Εξέφρασε δε την προσδοκία να μην εκτεθεί το ευρωπαϊκό ιδεώδες, σε λεκτικές συγκρούσεις χαμηλού επιπέδου και σε εσωτερικές διαφορές οι οποίες ενισχύουν τον λαϊκισμό και την δημαγωγία.

Σχετικές ειδήσεις