ΚΟΣΜΟΣ

Τραγωδία στον Καναδά: Πέντε νεκροί από χιονοστιβάδα

Τραγωδία στον Καναδά: Πέντε νεκροί από χιονοστιβάδα

Πέντε άνθρωποι που έκαναν βόλτα πάνω σε μηχανοκίνητα έλκηθρα σε χιονισμένη ορεινή περιοχή σκοτώθηκαν όταν παρασύρθηκαν από χιονοστιβάδα κοντά στο ΜακΜπράιντ, στη Βρετανική Κολούμπια του δυτικού Καναδά και έξι άλλοι διασώθηκαν, έγινε γνωστό από δικαστικές υπηρεσίες αρμόδιες για τη διεξαγωγή έρευνας.

Ήταν γύρω στις 13:30 τοπική ώρα Παρασκευής (00:30 ώρα Ελλάδος Σαββάτου) όταν σημειώθηκε το ατύχημα στο βουνό Ρένσοου, περίπου 20 χλμ. από το ΜακΜπράιντ, ανακοίνωσε η Ντορίτα Κούζμα της τοπικής εισαγγελικής υπηρεσίας. Πέντε άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί και άλλοι έξι διασώθηκαν, είπε προσθέτοντας ότι οι έρευνες διακόπηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ένας μεταξύ των διασωθέντων νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τα σωστικά συνεργεία, τουλάχιστον τρεις διαφορετικές ομάδες είχαν φύγει για βόλτα πάνω σε μηχανοκίνητα έλκηθρα σε μια απομονωμένη περιοχή, όταν παρασύρθηκαν από μια ή περισσότερες χιονοστιβάδες.

Οι τουρίστες είχαν φύγει για βόλτα πάνω σε έλκηθρα σε μια περιοχή που «δεν είναι χιονοδρομικό κέντρο» όταν «μια τεράστια χιονοστιβάδα καταπλάκωσε» μια πλαγιά, εξήγησε Μπάρμπαρα ΜακΛίντοκ, εκπρόσωπος του εισαγγελέα της Βρετανικής Κολούμπια.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία και ερευνητές των δικαστικών αρχών μετέβησαν στη δυσπρόσιτη περιοχή, 800 χλμ. βορειοανατολικά του Βανκούβερ.

Οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την πτώση χιονοστιβάδων στην περιοχή όπου τις τελευταίες ώρες έπεσαν 30 έως 50 εκατοστά χιόνι, πάνω σε ένα έδαφος που δεν υπάρχει πολύ χιόνι, ούτε πατημένο ούτε βαθύ, λόγω των ήπιων θερμοκρασιών.

Η οργάνωση Avalanche Canada επισημαίνει τους υψηλούς κινδύνους για πτώση χιονοστιβάδων στα Βραχώδη Όρη.

«Στρώματα χιονιού καλύπτουν μια μάλλον ασταθή βάση και το νέο χιόνι θα χρειαστεί αρκετές ημέρες για να σταθεροποιηθεί και να σκληρύνει», σύμφωνα με το πιο πρόσφατο δελτίο της για την περιοχή του πάρκου Τζάσπερ.

Σχετικές ειδήσεις