ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Ο κυβερνητικός στρατός περικυκλώνει το Χαλέπι (vid)

Συρία: Ο κυβερνητικός στρατός περικυκλώνει το Χαλέπι (vid)

Μια μαζική επίθεση του στρατού του Μπασάρ Αλ Άσαντ, υποστηριζόμενη από σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς των ρωσικών δυνάμεων απείλησε σήμερα, Τετάρτη (03/02/2016) να αποκόψει γραμμές ανεφοδιασμού ζωτικής σημασίας στη βόρεια πόλη του Χαλεπίου, τη στιγμή που οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην Ελβετία μοιάζουν να πέφτουν στο κενό.

Σύμφωνα με το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, η κυβερνητική επίθεση βόρεια από το Χαλέπι, η οποία ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες, είναι η πρώτη μεγάλη επίθεση από την έναρξη των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών στις 30 Σεπτεμβρίου 2015.

Οι αντάρτες περιέγραψαν την επίθεση ως τη σφοδρότερη που είχαν να αντιμετωπίσουν έως τώρα. Αξιωματούχος δήλωσε ότι οι περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες στη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας κινδυνεύουν να περικυκλωθούν από τα κυβερνητικά στρατεύματα και τη συμμαχική πολιτοφυλακή, απευθύνοντας έκκληση στις ξένες χώρες να υποστηρίξουν τον αντάρτικο στρατό και να στείλουν περισσότερα όπλα.

Εξάλλου, όπως μετέδωσε το Reuters, οι πιθανότητες για την επίτευξη μιας συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στις διαπραγματεύσεις που γίνονται στη Γενεύη, μοιάζουν να μειώνονται δραματικά, καθώς ο στρατός του Άσαντ, υποστηριζόμενος από τη ρωσική αεροπορία προελαύνει εναντίον των ανταρτών.

Η προσφυγική κρίση και η εξάπλωση του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIL) διαμέσου μεγάλων περιοχών στη Συρία και από εκεί στο Ιράκ έχει καταστήσει επιτακτική ανάγκη την άμεση κατάπαυση του πυρός, σε έναν πόλεμο που ήδη διαρκεί πέντε χρόνια.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι κάλεσε τη Μόσχα να σταματήσει τους βομβαρδισμούς, ενόσω βρίσκονται σε εξέλιξη οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στη Γενεύη. «Ξεκινάμε τις συνομιλίες, βρισκόμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αναμένουμε μια κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο κ. Κέρι από τη Ρώμη, μετά το πέρας μιας διεθνούς συνάντησης χωρών που αντιτίθενται στο Ισλαμικό Κράτος.

Σχετικές ειδήσεις