ΚΟΣΜΟΣ

Νέα έκθεση της ΕΕ: Η πρόοδος της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης

Νέα έκθεση της ΕΕ: Η πρόοδος της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε σήμερα την Ελλάδα να βελτιώσει τις διαδικασίες και τις συνθήκες υποδοχής των αιτούμενων ασύλου, ώστε να γίνει δυνατή η επαναπροώθηση των μεταναστών προς τη χώρα, στο πλαίσιο της καλύτερης διαχείρισης της μεταναστευτικής κρίσης.

Μεταξύ των συστάσεών της προς την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρεται «σε επείγοντα μέτρα που πρέπει να ληφθούν με στόχο την πιθανή επανάληψη ορισμένων επαναπροωθήσεων, στο πλαίσιο των ρυθμίσεων της συνθήκης του Δουβλίνου», η οποία προβλέπει ότι υπεύθυνη για την εξέταση των αιτήσεων παροχής ασύλου είναι η χώρα εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με έκθεση προόδου που παρουσιάσθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Αναλυτικά τα σημεία της έκθεσης που αναφέρονται στην πρόοδο της Ελλάδας με στόχο την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης

«Σύμφωνα με τις ειδικές ομάδες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που βρέθηκαν για αρκετούς μήνες στη χώρα μας, σε συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές, με σκοπό τη δημιουργία hotspots, αλλά και την ενίσχυση και επιτάχυνση των διαδικασιών ελέγχου, ταυτοποίησης και καταγραφής των δακτυλικών αποτυπωμάτων των μεταναστών, η δημιουργία των hotspots σε πέντε νησιά του Αιγαίου (Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω) υπήρξε αργή, λόγω, εν μέρει, της δημιουργίας τους από το μηδέν και των σημαντικών ελλείψεων σε υποδομές, στελέχωση και συντονισμό.

Μόνο ένα hotspot βρίσκεται σήμερα σε πλήρη λειτουργία (στη Λέσβο). Οι εργασίες συνεχίζονται στις υπόλοιπες εγκαταστάσεις. Η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε την υποστήριξη του ελληνικού στρατού προκειμένου να προλάβει την ολοκλήρωση τους στα μέσα Φεβρουαρίου. Εν τω μεταξύ, οι διαδικασίες ταυτοποίησης και καταγραφής των μεταναστών ήδη πραγματοποιούνται σε προσωρινές εγκαταστάσεις.

Οι ελληνικές Αρχές πραγματοποιούν βελτιώσεις στη λειτουργία των hotspots και έχουν οριστικοποιηθεί οι διαδικασίες λειτουργίας τους και η σύνδεση των πέντε εγκαταστάσεων μεταξύ τους.

Η Frontex έχει ξεκινήσει παράκτιες περιπολίες στη Λέσβο, Χίο και Σάμο οι οποίες έχουν φέρουν αποτελέσματα.

Το ποσοστό καταγραφής των δακτυλικών αποτυπωμάτων έχει αυξηθεί σημαντικά από 8% το Σεπτέμβριο του 2015 σε 78% τον Ιανουάριο του 2016. Μόλις τα hotspots στην Ελλάδα εξοπλιστούν και καταστούν πλήρως λειτουργικά, θα έχουν τη δυνατότητα καταγραφής δακτυλικών αποτυπωμάτων περίπου 11.000 ατόμων ανά ημέρα, ποσοστό το οποίο υπερβαίνει κατά πολύ το μέσο όρο αριθμού αφίξεων του Ιανουάριου. Ειδικοί της Frontex βρίσκονται στα πέντε νησιά προκειμένου να πραγματοποιούν ελέγχους για πλαστά έγγραφα.

Η μετεγκατάσταση 66.400 μεταναστών από την Ελλάδα που έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας, όπως συμφωνήθηκε από τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη, έχει ξεκινήσει με πολύ αργούς ρυθμούς με μόλις 218 μετεγκαταστάσεις μέχρι στιγμής.

Μόνο 15 κράτη-μέλη έχουν προσφέρει θέσεις στην Ελλάδα για μετεγκαταστάσεις, προβλέποντας μόλις 1.081 θέσεις.

Οι ελληνικές Αρχές βελτιώνουν τις επιδόσεις καταγραφής μεταναστών και έχουν ανοίξει ένα δεύτερο γραφείο στη Σάμο όπου οι υποδομές διαμονής και μεταφοράς των μεταναστών βρίσκονται σε λειτουργία, με την υποστήριξη της IOM και του UNHCR.

Τον Δεκέμβριο του 2015, η Επιτροπή ενέκρινε επιδότηση ύψους € 80.000.000 για τη στήριξη της ικανότητας υποδοχής μεταναστών στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου ενός δικτύου 20.000 θέσεων υποδοχής για τους αιτούντες άσυλο που λειτουργεί υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, αλλά και για τη δημιουργία 7.000 θέσεων στις περιοχές των hotspots.

Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος λειτουργούν επί του παρόντος 14.950 θέσεις.

Εκτός από τις 7.181 θέσεις που είναι σήμερα διαθέσιμες για προσωρινή και μακροπρόθεσμη διαμονή στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, η Ελλάδα διαθέτει 10.447 θέσεις στην ηπειρωτική χώρα.

Ως εκ τούτου, ο συνολικός αριθμός των υφιστάμενων θέσεων υποδοχής στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε 17.628. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει έλλειμμα 12. 342 θέσεων σε σύγκριση με τις 50.000 θέσεις για τις οποίες η Ελλάδα είχε δεσμευθεί τον Οκτώβριο του 2015.

Από τις αρχές του 2015, η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει 16.131 αναγκαστικές επιστροφές μεταναστών στις χώρες προέλευσης τους και άλλες 3.460 εκούσιες επιστροφές οικονομικών μεταναστών, οι οποίοι κρίθηκαν πως δεν είχαν δικαίωμα ασύλου στην Ευρώπη.

Ο αριθμός επιστροφών παραμένει ανεπαρκής σε σχέση με τον αριθμό των περίπου 800.000 νέων αφίξεων το 2015».

Σχετικές ειδήσεις