ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Υποστηρίζει την Τουρκία -παρά τη διαμάχη τους, με τους Κούρδους Συρίας

ΗΠΑ: Υποστηρίζει την Τουρκία -παρά τη διαμάχη τους, με τους Κούρδους Συρίας

“Η Τουρκία είναι μια καλή και μακροχρόνια σύμμαχος των ΗΠΑ. Εμείς δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε σε όλα τα θέματα μαζί της, [αλλά] την υποστηρίζουμε και είμαστε πάντοτε αντίθετοι με την τρομοκρατία σε οποιαδήποτε μορφή της”,δήλωσε ο Αμερικανός Υπουργός Αμυνας, Ας Κάρτερ μετά τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, υπογράμμισε την υποστήριξη της χώρας του προς τη σύμμαχο Τουρκία, παρά την πρόσφατη διαμάχη για τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με το Κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) των Κούρδων της βόρειας Συρίας, όπως αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

«Συνεργαζόμαστε με τις τοπικές δυνάμεις για να νικήσουμε το Ντάες και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε και με την Τουρκία για αυτό», είπε ο Κάρτερ.

Στη συνάντηση συμμετείχαν 49 έθνη, από τα οποία τα 28 ήταν οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, μετά την κλήτευσή τους στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Τα σχόλια του Κάρτερ –γράφει το τούρκικο δημοσίευμα- έρχονται μία ημέρα μετά που ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποίησε την Ουάσιγκτον ότι θα έχει συνέπειες για την υποστήριξή της έναντι του κουρδικού κόμματος της Συρίας, PYD.

Η πρόσφατη διαμάχη μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ, δημιουργήθηκε μετά την άρνηση της Ουάσιγκτον να περιγράψει το PYD ως τρομοκρατική οργάνωση, όπως πρότεινε η Τουρκία, αλλά οι Αμερικανοί το χαρακτήρισαν ως «αξιόπιστο εταίρο» κατά της τρομοκρατίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν, επίσης, υποστήριξη στις Ομάδες Λαϊκής Προστασίας των Κούρδων (YPG), που είναι η στρατιωτική πτέρυγα του PYD, στον αγώνα κατά του Ντάες, παρά τις διαφωνίες της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Κάρτερ χαρακτήρισε τις ενέργειες της Ρωσίας στη Συρία ως «στρατηγικό λάθος» και ότι ο Διεθνής Συνασπισμός θα νικήσει το Ντάες.

«Το ΝΑΤΟ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι ρωσικές επιθέσεις στη Συρία έχουν βάλει στο στόχαστρο κυρίως τη μετριοπαθή αντιπολίτευση και όχι το Ντάες», δήλωσε και πρόσθεσε «σε ό, τι αφορά το συριακό εμφύλιο πόλεμο η Ρωσία τον πάει σε λάθος κατεύθυνση», είπε υπονοώντας, σαφώς, την υποστήριξη της Ρωσίας για τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

ΠΗΓΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

Σχετικές ειδήσεις