Το ΝΑΤΟ απορρίπτει τις κατηγορίες για «εγκλήματα πολέμου»

«Απορρίπτω απολύτως τις κατηγορίες», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, αναφερόμενος στη μήνυση...

«Απορρίπτω απολύτως τις κατηγορίες», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, αναφερόμενος στη μήνυση που υπέβαλε ο γενικός εισαγγελέας της Λιβύης κατά της συμμαχίας, για εγκλήματα πολέμου.

Το λιβυκό καθεστώς κάνει λόγο για θανάτους 1.100 αμάχων, οι οποίοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών.

«Απορρίπτω απολύτως τις κατηγορίες αυτές», δήλωσε ο Ράσμουσεν σε συνέντευξη Τύπου στη Χάγη, όπου συναντήθηκε με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.

«Είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί στον προσδιορισμό των στρατιωτικών στόχων και την αποφυγή απωλειών αμάχων», δήλωσε ο γενικός γραμματέας, διαβεβαιώνοντας ότι η στρατιωτική εκστρατεία στη Λιβύη θα συνεχιστεί «για όσο διάστημα θα είναι αναγκαίο» για την εκπλήρωση της εντολής του ΟΗΕ βάσει της οποίας επιχειρεί το ΝΑΤΟ.

Ο Λίβυος γενικός εισαγγελέας Μοχάμεντ Ζέκρι Μαχτζούμπι ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι υπέβαλε μήνυση στα λιβυκά δικαστήρια κατά του Ράσμουσεν για «εγκλήματα πολέμου» που διαπράχθηκαν από το ΝΑΤΟ.

Επίσης, κατηγόρησε τον Ράσμουσεν «για απόπειρα ανατροπής του καθεστώς της Λιβύης και την αντικατάσταση του με μια υποταγμένη ηγεσία που θα επιτρέπει στο ΝΑΤΟ και τις δυτικές χώρες τον έλεγχο του πλούτου» της Λιβύης.